12-02-2021

Suđenje za teško ubistvo Medina: Presuda Ulami zakazana za 18. mart

Završnim riječima stranaka, juče je u Višem sudu u Podgorici okončano ponovljeno suđenje Vladimiru Ulami, optuženom za teško ubistvo Petrovčanina Nemanje Medina u julu 2016. godine. Krivično vijeće kojim predsjedava sudija Predrag Tabaš presudu će objaviti 18. marta.


Ulama, Foto: Vijesti

Zastupnik optužnice, državni tužilac Željko Tomković u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, predložio je sudu da okrivljenog Ulamu oglasi krivim i kazni po zakonu.

U izmijenjenoj optužnici, tužilac je precizirao i naveo da je Ulama osmog jula oko 15 časova pozvao oštećenog Medina da iz Petrovca dođe u Virpazar, iskoristivši njegovo povjerenje. Potom su okrivljeni Ulama i sada pokojni Darko Mijović, obmanom i silom zadržali oštećenog Medina, primjenom sile ga stavili u prtljažnik vozila "reno megan" i lišili života, na podmukao način i sa umišljajem, na za sada nepoznat način sakrivši tijelo na za sada nepoznatom mjestu.

"U blizini vozila koje je pronađeno zapaljeno u mjestu Jabukov do, nađene su tablice na kojima su bili tragovi krvi oštećenog (a iz iskaza svjedokinje proizilazi da su te tablice prethodno bile u prtljažniku vozila)", naveo je tužilac Tomković.

Dodao je da je nesporno utvrđeno da je oštećeni Medin imao kritičnog dana imao telefonsku komunikaciju sa okrivljenim Ulamom.

Iz izvještaja vještaka za telekomunikacije proizilazi, da su se okrivljeni Ulama i oštećeni Medin toga dana nalazili zajedno u Virpazaru, odakle su krenuli starim putem preko Virpazar - Rijeka Crnojevića ka mjestu gdje je naknadno nađeno zapaljeno vozilo.

"Irelevantno je što su brojevi telefona okrivljenih registrovani na drugom mjestu. Postoji realna mogućnost da su okrivljeni dali telefone drugim licima, kako bi prikrili svoje kretanje", naveo je tužilac Tomković.

Punomoćnik oštećene porodice Medin advokatica Andrijana Razić i predstavnik oštećene porodice Medin, Miloš Medin pridružili su se završnoj riječi tužioca.

Branilac okrivljenog Ulame, advokat Branko Anđelić ostao je pri završnim riječima iznijetim u martu 2019. kada je rekao da bi svaka odluka mimo oslobađajuće bila suprotna istini, s tim što se osvrnuo na završnu riječ tužioca.

"Nevjerovatno je da tužilac kaže da postoji realna mogućnost da je Ulama uz pomoć još dva nova saizvršioca do perfekcije isplanirao kako će lišiti života Medina, pa je u cilju ostvarenja plana našao još dva lica koja bi slala poruke da bi mu na taj način dala alibi", naveo je Anđelić.

U završnoj riječi okrivljeni Ulama je kazao da nije kriv i da nema veze sa nestankom Nemanje Medina.

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je oslobađajuću presudu Ulami za ubistvo, ali je osuđen na pola godine zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Ranijom presudom, Ulama i sada pokojni Darko Mijović oslobođeni su optužbi za ubistvo Medina 8. jula 2016, a istom presudom sada pokojni Bogdan Milić takođe je oslobođen optužbi da je pomogao učiniocima nakon izvršenog djela.


(Vijesti)