20-08-2023

Sutlijaš sa godži bobicama

Dezert koji je osvojio svijet može se jesti topao ili hladan.

Sutlijaš sa godži bobicama | Radio Televizija Budva

Foto: recepti.com

Sutlijaš potiče iz Turske, ali se tradicionalno priprema i u Srbiji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i u mnogim državama u svijetu. Samo tri sastojka u pravim količinama bila su dovoljna za kreiranje preukusne poslastice koja je osvojila Balkan.

Kako biste napravili najbolji sutlijaš, recept treba da sadrži kvalitetne i provjerene sastojke uz koje ćete kreirati kremastu strukturu po kojoj je taj dezert poznat. Za poslasticu se uglavnom bira pirinač kratkog zrna zbog većeg sadržaja skroba koji je zaslužan za kremastu teksturu sutlijaša.

Godži bobice postale su popularne zbog ogromnog broja ljekovitih i hranljivih svojstava, u prvom redu antioksidanata, i zbog toga se svrstavaju u superhranu.

Sastojci:

čaša pirinča kratkog zrna
2 čaše vode
4 čaše mlijeka
8 kašika šećera
100 grama godži bobica

Priprema:

Pirinač očistiti, oprati i kuvati u vodi uz stalno miješanje. Kad voda skoro skroz uvri, smanjiti temperaturu (na 1,5) i sipati čašu mlijeka. Kad uvri, dodati drugu čašu mlijeka i šećer. Povremeno promiješati i kad tečnost uvri, dodati još dvije čaše mlijeka. Ukuvati i toplo sipati u činije. Kada se prohladi posuti svaku činiju sa po nekoliko godži-bobica.

Po želji, možete dodati i malo cimeta.

Prijatno!

(srecna.republika.rs)