08-09-2014

Svjetski dan pismenosti

Svjetski dan pismenosti obilježava se svake godine 8. septembra, a cilj mu je da upozori na problem nepismenosti, koji još postoji u većem dijelu svijeta.

Svjetski dan pismenosti | Radio Televizija Budva

U svijetu trenutno ima oko 775 miliona nepismenih osoba, što čini oko 16,1%, stanovništva starog 15 i više godina.

Utemeljio ga je UNESCO davne 1967. kako bi promovisao važnost pismenosti.

Generalna skupština UN proglasila je deset godina pismenosti za period 2003-2012. godine, a prema podacima UNESKO i drugih međunarodnih organizacija, poput Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), od ukupnog broja nepismenih u svijetu, dvije trećine su žene, a 113 miliona djeca.

Podaci UNESKO-a iz 2006. godine govore da 75 odsto nepismenih stanovnika živi u podsaharskim zemljama, gdje ženska djeca uopšte ne idu u školu, a slijede jugozapadna i istočna Azija i arapske zemlje. Prema podacima OECD-a, u razvijenim zemljama najveći broj stanovnika ima srednju školsku spremu (od 47 odsto u SAD, do 61 odsto u Austriji).

U današnje vrijeme pojam pismenosti nije više vezan samo uz sposobnost čitanja i pisanja već je zašao u sva područja života i označava sposobnost pronalaženja, razumijevanja i korišćenja informacija u svrhu boljeg osobnog napredovanja u obrazovanju, zdravlju, radu, kulturnom i društvenom životu.

Na ovaj dan trebalo bi, različitim aktivnostima, slaviti pismenost, ali i shvatiti kako je pismenost temeljno ljudsko pravo koje je implicitno sadržano u pravu na obrazovanje.

Puna pismenost stanovništva i obrazovanje su jedna od osnovnih tema u razvijenim zemljama, jer globalizacija “traži” pismene radnike i dobro obrazovanu i obučenu radnu snagu.

Savremena ekonomija puna je radnih mjesta koji traže dobro obučenu i obrazovanu radnu snagu i praćenje svjetskih tokova podrzumijeva kako staru tako i novu pismenost.

Stara i nova pismenost

Do polovine prošlog vijeka koncept pismenosti podrazumijevao je elementarnu analfabetsko jezičku i matematičku orijentaciju, a to znači osnovno savladavanje vještina čitanja i pisanja. Međutim, od 1964. godine razvija se novi pristup, odnosno funkcionalno opismenjavanje i pismenost.

Krajem 20. i početkom 21. vijeka na svjetsku scenu stupa takozvana nova pismenost, odnosno informatičko opismenjavanje, a riječ je novim formama komunikacije koja se jako brzo mijenja i razvija.

Tu prednjači razvoj medija masovne komunikacije, a prije svega internet i mobilna telefonija. Samo pojedinci koji su spremni da svoju pismenost svakodnevno razvijaju u mogućnosti su da istraju u ovom ubrzanom svijetu, a svako nepoznavanje tokova nove pismenosti ne toleriše se i dovodi do negativnih posljedica.

Jeste li znali?

-Većina nepismenih osoba živi u Aziji i Africi;
-Najmanja stopa pismenosti, oko 23%, jest u Maliju;
-Od svih nepismenih osoba u svijetu gotovo dvije trećine su žene.