25-11-2020

Tešević: Nasilje nad ženama je fenomen koji zahtijeva sistemski angažman cijelog društva

"Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svakog 25. novembra u znak sećanja na 25. novembar 1960. godine kada su u Dominikanskoj republici brutalno ubijene sestre Patrija, Minerva i Marija Tereza Mirabel, zbog svojih revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokratiju", navodi se u saopštenju Prave Crne Gore, koje potpisuje Bojana Tešević.

Tešević: Nasilje nad ženama je fenomen koji zahtijeva sistemski angažman cijelog društva | Radio Televizija Budva

Saopštenje prenosimo u cjelosti

Prava Budva naglašava da ovakav vid nasilje predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava sveprisutan je i ima mnogo oblika nezavisno od društvenog porijekla, kod kuće, na poslu, u školi, na ulici, tokom sportskih aktivnosti ili na internetu. On sprečava puno učešće žena i devojčica u svim aspektima društva – političkom, kulturnom, socijalnom i ekonomskom.

Podaci su alarmantni i pokazuju da su jedna od tri žene u svijetu prebijene, prisiljene na seksualni odnos, ili su doživjele neki vid zlostavljanja, a nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženja. Ovakav vid nasilja je raširen širom svijeta i ne poznaje državne granice, rasu, klasu, kulturu, tradiciju i religiju.

Nasilje nad ženama je fenomen koji zahtijeva sistemski angažman cijelog društva i zato su važni kontinuirani zajednički programi, koji se bave tim problemom, kao i aktivnosti na suzbijanju nasilja u porodici.

Bojana Tešević.