02-02-2022

Tošić: U Budvi pet pacijenata na hroničnom programu hemodijalize

Da je epidemiološka situacija u našoj zemlji povoljnija i da je trend obolijavanja u padu, potvrdila je za program RTV Budva dr Mirjana Tošić, spec. opšte medicine.


Foto: portal RTV Budva

"Broj zaraženih opada, prije neki dan imali smo samo 33 zaražena, što je u odnosu na one brojke kada je bio prisutan pik obolijevanja u periodu oko Nove godine značajno manje", kazala je.

Preporuke za način obavljanja terapije kod pacijenata sa hroničnim prestankom rada bubrega DZ Budva je dobio još na samom početku epidemioloških dešavanja, pa je Dom zdravlja svoj način rada prilagodio i osobama koje su pozitivne na koronavirus.

"Dijaliza se obavlja kao i prije korone, nije niti smije biti gurnuta u dugi plan. Samim tim što se oni izoluju, oni se znači dijaliziraju u suprotnoj smjeni, dijalizira ih samo jedan tehničar, tako da pristipa se po preporukama", istakla je ona za Polis.



Tošić je kazala, da na odjeljenju za dijalizu nemaju većih problema te da je varijabilan broj pacijenata koji primaju terapiju.

"Dijaliza funcioniše tako što pacijenti dođu ujutru u 7h i u 7.30 se priključuju na parat, tretman traje tri do četiri sata i nakon toga idu kući. Trenutno u Budvi imamo pet pacijenata koji idu na hronični program hemodijalize, taj broj je promjenjiv, do skoro smo imali šest, a u sezoni ih imamo značajno više, a preko vikenda takođe bude i ljudi iz drugih gradova", kazala je.

Zdrava i uravnotežena ishrana, izbjegavanje gojaznosti, adekvatan unos tečnosti, te redovni sistematski pregledi najbolji su u prevenciji obolijevanja bubrega.

D.P.