29-01-2022

Toyota i prošle godine prva po broju prodatih automobila

Dvocifreni rast prodaje u prošlpj godini zacementirao je vodeću poziciju japanske Toyote na listi autokompanija s najviše prodatih automobila, ispred njemačkog Volkswagena.


Foto: Toyota

Toyota je prošle godine prodala 10,4 miliona vozila, uključujući i ona povezanih kompanija Daihatsu Motors i Hino Motors, 10,1 odsto više nego u 2020. godini, prenosi SEEbiz.

Volkswagen je isporučio 8,9 miliona vozila, najmanje u posljednjih deset godina i pet odsto manje nego u 2020.

Proizvođači automobila bili su prisiljeni da smanje proizvodnju u prošloj godini zbog nestašice poluvodiča koja je izazvala poremećaje u nabavnim lancima i podstakla žestoko takmičenje za ključnu komponentu i među proizvođačima potrošačke elektronike.

Toyota Motor uspješnije se nosila s pandemijom od većine drugih proizvođača automobila, jer su posljedice na njenom matičnom tržištu i u pojedinim dijelovima Azije bile blaže nego u Evropi.

Kompanija će kompletan poslovni izvještaj za treće poslovno tromjesečje objaviti 9. februara, a već je upozorila da zbog poremećaja povezanih s koronavirusom vjerovatno neće uspjeti da proizvede ciljanih devet miliona vozila u poslovnoj godini koja završava 31. marta.

Izvor: Mina