22-05-2020

Turisti koji dolaze iz zemalja sa više slučajeva virusa Covid-19 neće moći u Grčku

Turisti koji dolaze iz zemalja sa više slučajeva virusa korona neće moći u Grčku, saopštio je sinoć u Atini pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Nikos Hardaljas.


Foto: Ilustracija

Povodom grčkog plana za pokretanje turizma, objavljenog u srijedu, Hardaljas je istakao četiri tačke: od 25. maja biće dozvoljeno jedrenje, 1. juna će biti otvoreni kampovi, kao i hoteli koji rade svih 12 mjeseci, 15. juna otvoriće se ostali objekti za smještaj i Međunarodni aerodrom Atine, a 1. jula će biti otvoreni svi ostali aerodromi Grčke.

Pomoćnik ministra je ukazao na to da u Grčku neće moći da uđu "putnici iz zemalja s velikim epidemiološkim opterećenjem korona virusom" i da će lista tih zemalja biti uskoro objavljena, prenosi portal Beta.

Na pitanja novinara o tome, Nikos Hardaljas je naglasio: "Nikada nismo rekli da ćemo 1. jula otvoriti granice za sve".

"Omogući ćemo turističke posjete Grčkoj, ali primarni cilj je očuvanja javnog zdravlja", rekao je Hardaljas, dodavši da ako to bude potrebno, zdravstvenu zaštitu mogu pružiti i snage bezbjednosti i vojska.

"Učinićemo sve što je potrebno da na ostrvima i na bilo kojem ulazu u Grčku ne bude problema", uvjeravao je on.

Pošto se za putnike aviona primenjuju postojeće procedure: test i karantin, kako je istakao, od četvrtka, svi putnici će ubuduće biti "u potpunosti i temeljno provereni upitnicima i selektivnim uzimanjem uzoraka radi testiranja", rekao je Hardaljas.

Naglasio je da Civilna zaštita i dalje u potpunosti kontroliše putnike s dolaznih letova i da sumnjivih slučajeva "skoro da nema".

Naveo je da je od 13. maja među ukupno 2.236 putnika 21 aviona iz inostranstva, bio pozitivan test samo jednog putnika. Dodao je da su poslednjih nekoliko dana iz Nemačke u Grčku stigla tri aviona sa 548 putnika, od kojih su u tranzitu bili mnogi iz teže pogođenih zemalja, ali su svi njihovi testovi bili negativni.

Za grčka ostrva Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu ima plan u slučaju pojave virusa Covid-19 među turistima.

Te dodatne mjere uključuju obaveznu saradnju vlasnika objekta za smještaj sa ljekarom, i postojanje "koordinatora za koronu" u svakom objektu za smještaj.

U svakoj oblasti Grčke i na svakom ostrvu postojaće karantini, podvukao je Hardaljas.

Predviđa se i transfer turista ako obole, sa ostrva na kopno, na osnovu postojećeg plana za stanovnike ostrva. Cilj je da za manje od dva sata oboleli bude sa ostrva prevezen u neku veću zdravstvenu ustanovu u kontinentalnom delu Grčke, a te ustanove se za to već pripremaju.

Za male ostrva predviđeno je jačanje postojećih zdravstvenih objekata, uz dodatne krevete za oboljelele i više opreme za testiranje na korona virus.




Izvor: Beta