12-05-2023

U Crnoj Gori 42.690 nezaposlenih

U Crnoj Gori završno sa jučerašnjim danom je 42.690 nezaposlenih lica što je za 2,9 odsto manje u odnosu na mart ove godine, kazala je u emisiji "Mreža" načelnica odsjeka za pripremu za zapošljavanje Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Alisa Dizdarević.


Ilustracija, Foto: Pixabay

"Na jučerašnji dan smanjena je nezaposlenost tako da je trenutno stanje 42.690 nezaposlenih lica što je za 2,9 odsto manje u odnosu na mart ove godine", kazala je Dizdarević.

Istakla je da se raduju tom trendu opadanja nivoa nezaposlenosti.

"To je diektno uticalo i na pad stope nezaposlenosti sa 18.9 na 18.3", navela je Dizdarević.

Kazala je da to nudi nadu u uspjeh i saradnju u ovim sezonskim mjesecima nezoposlenih sa poslodavcima.

"Zavod za zapošljavanje Crne Gore se trudi da inovira i reformiše pružanje usluga mjera i aktivnosti kako za poslodavce tako i nezaposlena lica jer su oni naši direktni korisnici usluga i mi smo posrednici u toj saradnji", kazala je Katić.

Istakla je da reformom kroz određene nove mjere i grupisanjem novih kapaciteta ZZZCG trudi se da na različite načine smanji nezaposlenost.

"U poslednje vrijeme je akcenat stavljen na pripremi nezaposlenih lica za sezonski rad. U suštini to su lica kojima ne treba dodatna motivacija ali je potrebno neke dodatne vještine kako doći do poslodavca, na koji način aplicirati i slično", objasnila je Katić.

Istakla je da kada procedura za uvezivanje nezaposlenih sa poslodavcima nije komplikovana.

"Kada je u pitanju uvezivanje poslodavaca sa nezaposlenima mi organizujemo grupne selekcije kojima poslodavac prisustvuje i može sam da odabere ili u saradnji sa savjetnicima", kazala je Katić.

U vezi predstojeće sezone, ističe Katić, ZZZCG radi na motivisanju nezaposlenih lica da iskoriste svoju šansu za zaposlenje.

Istakla je da se kod nas stranci zapošljavaju po Zakonu o strancima koji je u nadležnosti MUP-a.

"Znam da je skraćen taj period u tom procesu tako što oni predaju za privremeni boravak i za dozvolu za rad u isto vrijeme bez obzira što još uvijek nisu našli posao. Tako da na taj način skraćuju taj period, a onda potpisivanjem ugovora automatski ulaze u nadležnosti Uprava carine i prihoda", zaključila je Katić.

Izvor: RTCG