05-02-2024

U Njemačkoj počinje testiranje četvorodnevne radne sedmice

U 45 kompanija širom Njemačke počela je primjena četvorodnevne radne sedmice.

U Njemačkoj počinje testiranje četvorodnevne radne sedmice | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay, ilustracija

Cilj je da se utvrde učinci četvorodnevne radne sedmice za platu koliko je bila tokom petodnevne radne sedmice. Testiranje će trajati pola godine.

Inicijativu za četvorodnevnu radnu sedmicu predvodi berlinska konsultantska kuća Intraprenor u saradnji s neprofitnom organizacijom 4 Day Week Global (4DWG), prenosi Klix.ba.

Zagovornici skraćivanja radne sedmice nadaju se da će time radnike učiniti srećnijima i produktivnijima u trenutku kada u Njemačkoj sporo raste produktivnost i kada postoji nedostatak radne snage.

Prema podacima Bundesbanke, vhunac produktivnosti u ovoj državi bio je u novembru 2017. godine i nakon toga se kontinuirano smanjuje.

Međutim, ta produktivnost je i dalje daleko veća od produktivnosti u ostalim velikim evropskim ekonomijama.

Prema pristalicama četvorodnevne radne sedmice i većini onih koji su imali priliku da sedmično rade četiri dana, povećala bi se dobrobit radnika, čineći ih produktivnijima. Smatra se da bi se time podstaklo da se zaposle i oni koji ne žele raditi zbog toga što smatraju da je petodnevna radna sedmica preduga. Zbog toga postoji mogućnost ublažavanja problema nedostatka radne snage.

Trgovinsko-industrijska komora Njemačke (DIHK) je u novembru prošle godine saopštila da se polovina njemačkih kompanija bori da popuni radna mjesta.

Izvršni direktor DIHK-a, Achim Dercks, je istakao da su hiljade nepopunjenih radnih mjesta prošle godine uzrokovale gubitak od 90 milijardi EUR, što je više od dva odsto njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema istraživanju kompanije Forsa, 71 odsto zaposlenih Njemaca želi imati mogućnost da sedmično radi četiri dana. Više od tri četvrtine podržava odluku Vlade da razmotri uvođenje četvorodnevne radne sedmice, dok dva od tri poslodavca takođe podržavaju tu odluku Vlade.

Značajna većina, njih 75 odsto, smatra da bi četvorodnevna radna sedmica bila poželjna za zaposlene, dok 59 odsto smatra da bi to bilo prihvatljivo za poslodavce. Skoro polovina poslodavaca, 46 odsto, smatra da je testiranje četvorodnevne radne sedmice izvodljivo na radnom mjestu.