25-12-2023

Ukrasi za jelku koji mogu biti kobni za psa

Decembar donosi mnogo lijepih stvari, ali i neočekivanih opasnosti za kućne ljubimce. Da li pazite kako ukrašavate prazničnu jelku?

Ukrasi za jelku koji mogu biti kobni za psa | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Možda ste pomislili da se radi o nekom specijalnom materijalu koji je toksičan za pse, ali to nije ni približno tako. Ovo su sasvim obične i vrlo uobičajene božićne dekoracije od čokolade.

Mnogi ukrašavaju jelku jestivim ukrasima, ali je veoma važno da ostanu nedostupni psima. Ili ako za kućnog ljubimca imate psa ili mačku, odlučite se za druge vrste ukrasa umjesto čokoladnih.

Čokolada je veoma toksična za pse, čak može biti i smrtonosna jer sadrži teobromin – supstancu nalik kofeinu koja je blagi diuretik, širi krvne sudove srca i snižava krvni pritisak. Dok ljudski organizam ovu supstancu razgrađuje za oko osam sati, metabolizam psa ne može i zbog toga dolazi do trovanja.

Crna čokolada sadrži više ove toksične supstance, što je još opasnije za pse, piše Metropolitan.si.

Ako pas od 10 kilograma pojede 100 grama mlječne čokolade, vjerovatno će dobiti dijareju, možda i povraćanje, ali to je to.Ako taj isti pas pojede 100 grama crne čokolade, posljedice mogu biti mnogo gore.

Sto grama crne čokolade ima oko 1,6 grama teobromina. Dakle, ako pas od 10 kilograma pojede 100 grama, crne čokolade, to može da bude kobno za njega, prenosi N1 Zagreb.

Simptomi ove vrste trovanja obično počinju u roku od 12 sati od ingestije i traju do tri dana.

Znaci trovanja mogu se pojaviti nakon četiri sata, ali obično nakon šest do 12 sati, a to su povraćanje, dijareja, nervoza, nemir i konvulzije, ubrzano disanje i puls, gubitak svijesti ili epileptični napadi.

Stručnjaci preporučuju da čokoladu držite podalje od pasa za praznike. Radije mu okačite poslasticu na jelku ili još bolje – posvetite mu svoje vrijeme.

Izvor: N1