29-09-2022

Umjereno ispijanje kafe može produžiti život

Ispijanje dvije do tri šoljice kafe dnevno moglo bi se povezati s dužim životnim vijekom, pokazalo je novo istraživanje.

Umjereno ispijanje kafe može produžiti život | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

U poređenju s izbjegavanjem kafe, to je takođe povezano s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je istraživanje.

Nalazi su primijenjeni na mljevene, instant i bezkofeinske varijante pića, a istraživači kažu da sugerišu da bi se konzumacija kafe trebala smatrati dijelom zdravog načina života.

Prema studiji, najveće smanjenje rizika uočeno je s dvije do tri šoljice dnevno.

U poređenju s nekonzumiranjem kafe, to je povezano s 14 posto, 27 posto odnosno 11 posto nižom vjerovatnoćom smrti za pripravke bez kofeina, mljevene i instant pripravke.

"U ovoj velikoj, opservacijskoj studiji, instant kafa i kafa bez kofeina bile su povezane s ekvivalentnim smanjenjem incidencije kardiovaskularnih bolesti i smrti od kardiovaskularnih bolesti ili bilo kojeg uzroka", kazao je autor studije, profesor Peter Kistler s Instituta za istraživanje srca i dijabetesa Baker, Australija.

Studija je ispitivala veze između vrsta kafe i srčanog ritma, kardiovaskularnih bolesti i smrti koristeći podatke iz studije Biobank u Velikoj Britaniji, koja je regrutovala odrasle osobe između 40 i 69 godina.

"Rezultati sugerišu da se blagi do umjereni unos mljevene, instant kafe i kafe bez kofeina treba smatrati dijelom zdravog načina života", dodao je.

(Klix)