06-10-2023

Varhelji sa Abazovićem u Tirani najavio: Spremni smo da gradimo LNG terminal u Crnoj Gori

Tokom sastanka ministara vanjskih poslova u okviru Inicijative Berlinski proces, a na kojem učestvuje i premijer dr Dritan Abazović kao koordinator Ministarstva vanjskih poslova, komesar za proširenje EU Oliver Varhelji najavio je da je EU spremna da u partnerstvu sa Crnom Goro gradi LNG terminal u Crnoj Gori.


Foto: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, Varhelji je naveo da bi izgradnja gasnog terminala u Baru bila od velike važnosti za Crnu Goru i region.

"Imajući u vidu energetsku krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu. Njegovom izgradnjom Crna Gora bi postala čvorište za druge države regiona kada je u pitanju tečni gas", istakao je Varhelji.

Ovim povodom, premijer Abazović je kazao da se radi o istorijskoj stvari za Crnu Goru i pokazatelj da, pored toga što smo naše evropske partnere ubijedili u važnost tog projekta, "idemo u pravcu diverzifikacije naše ekomonije ida takve teme dobijaju na značaju".

Abazović je, kako su naveli iz premijerovog Kabineta, podsjetio da je Vlada ranije potpisala memorandum sa američkim investitorima u vezi sa LNG terminalom u Baru, ocjenjujući istovremeno da postoji interesovanje i spremnost EU partnera da se jedan ovakav projekat finansira iz evropskih fondova.

"Smatram da je ovo zaista velika stvar za Crnu Goru", istakao je Abazović.