13-09-2023

(VIDEO) Rajko Kuzman i Zagorka Jelušić o aktivnostima DDDK „Radivoje Pima“ u Jutrom iz Budve

O aktivnostima Društva dobrovoljnih davalaca krvi „Radivoje Pima“ u Jutrom iz Budve govorili su predsjednik Društva Rajko Kuzman i članica Zagorka Jelušić. Oni su se osvrnuli na memorijalnu akciju koja je održana 26. avgusta, ali i uputili apel građanima Budve da budu humani i doniraju dragocjenu tečnost.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Kako je Kuzman podsjetio, Društvo je 26. avgusta imalo memorijalnu akciju na kojoj su sakupljene 64 jedinice krvi.

Prema njegovim riječima, četvrta po redu memorijalna akcija „Radu u čast“ bila je njihova peta akcija su organizovali tokom ove kalendarske godine.

"Akcija je zaista protekla više nego uspješno. Znajući da je to akcija lokalnog karaktera, zaista sa zadovoljstvom možemo reći da se probudila svijest kod naših sugrađana i da je sve više dobrovoljnih davalaca krvi. Mislim da bi Budva mogla da se uskoro približi postotku od 4% koji je po standardima Svjetske zdravstvene organizacije", istakao je Kuzman.

Članica Društva, Zagorka Jelušić kazala je da se kod nje usled jedne porodične situacije probudila jaka želja da dođe da da krv. Ona je apelovala na sugrađane da učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

"Nekako sam, ne znam iz kog razloga, mislila da ja to neću moći, ali sam bila uporna i otišla sam na jednu akciju koja se organizovala. Međutim, nisam mogla da dam krv zbog niskog pritiska. To me nije demoralisalo i iz trećeg puta sam uspjela. Kad odete na akciju morate biti naspavani, siti, hidrirani. Tamo postoji ljekarski tim, treba da popunite anonimni upitnik, izmjere vam pritisak, nivo hemoglobina, doktor proprati opšte stanje i nakon toga se ispostavlja da li ste kandidat i da li možete. Šta je sedam minuta mog života za taj nevjerovatan osjećaj. Kad sam prvi put dala krv toliko sam bila ponosna na sebe i srećna", naglasila je Jelušić.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja:



M.S.