09-10-2023

(VIDEO) Sjajna Fešta od ruštula: Slavlje kulture, tradicije i paštrovskih ukusa na Svetom Stefanu

Na idiličnom Svetom Stefanu, u organizaciji Nevladinog udruženja "Sveti Stefan – Naš dom" uz svesrdnu podršku Turističke organizacije opštine Budva, juče je održana osma po redu "Fešta od ruštula". Ovaj događaj bio je prožet kulturom, tradicijom i nezaboravnim nastupima koji su očarali brojne građane i turiste.



Sveti Stefan je na trenutak postao epicentar paštrovske gastronomije, gdje su se tradicionalni specijaliteti pripremljeni s ljubavlju predstavili domaćim i stranim gostima. Domaćice su imale podršku mladih poslastičara i kuvara, učenika SMŠ "Danilo Kiš" i njihovih profesora.



Fešta je započela šarenim defileom Gradske muzike Budve, a kulturno-zabavni program učinili su nezaboravnim nastupi izvođača kao što su Kulturni centar "Stara Budva," talentirana pjevačica Darija Lautašević, dječji hor budvanske Škole za osnovno i muzičko obrazovanje, Plesni klub "Kingdom" iz Budve, Gimnastički klub "Budva," vokalni solista Ivan Benić, te Kuba bend i virtuoz na harmonici Šćepan Stojanović, koji su osigurali nezaboravan provod do kasno u noć.



Ova manifestacija je svetionik koji osvjetljava bogatu istoriju paštrovske nacije i promoviše zajedničke napore i ciljeve, kazala je Dijana Rađenović iz NVU "Sveti Stefan – Naš dom" i ponosno istakla:

"Istoriju naše nacije oblikovali su ljudi i zajednice koji su se okupljali i radili kao jedno, usmjeravajući svoje napore ka zajedničkim ciljevima. Upravo ova naša Fešta je dokaz kako jedna zajednica može da funkcioniše i na koji način se predstaviti javnosti. Sa ponosom mogu reći da smo briljirali. Ponosni smo na naš zajednički proizvod i na zadovoljstvo svih nas jer je uspješno završena osma po redu Fešta od ruštula. Želimo da se zahvalimo prvenstveno našim dragim domaćicama jer ovo bez njih ne bi bilo moguće. One su te koje su vjerovale u ideju i dozvolile nam da pretočimo sve u realnost. Mi smo dokaz da uspješna zajednica može sve uz posvećenost istih članova zajednice. Zahvaljujući profesionalnoj, stručnoj i ljudskoj pomoći svih nas omogućeno je da ideju pretočimo u djelo koje traje i trajaće. Dobrom voljom naših domaćica predstavljen je dio naše tradicionalne kuhinje i posvetili smo pažnju ogromnom bogatstvu našeg kraja, te smo istovremeno svjesni i obaveze da ga očuvamo. Kao što kaže stara poslovica: 'Mi smo ono što radimo više puta. Izvrsnost stoga nije čin, već navika.' Ovakvim okupljanjem afirmisemo našu jedinstvenu kulturu i tradiciju, i želimo da svake godine bude što više posjetilaca. A najbolje nas opisuje u stihovima našeg dragog Đorđa Balaševića: 'Što je dobro stići gdje caruju Paštrovici.' Nadamo se da smo bili dobri domaćini i da su svi posjetioci naše Fešte uživali onoliko koliko smo i mi", poručila je Rađenović.



Manifestacija bila i dobrotvornog karaktera, sa ciljem prikupljanja sredstava za obnovu Crkve Sv. Stefana Dečanskog na Paštrovskoj gori, pokazujući tako veliko srce zajednice. Tokom manifestacije je prikupljeno 510 eura.

"Fešta od ruštula" nije samo čuvanje paštrovske tradicije, već i turistička promocija naselja Sveti Stefan. Ona će nastaviti širiti svoju čaroliju i svake godine privlačiti sve više posjetilaca, ostajući vjernom svom cilju - očuvanju tradicije Paštrovića i promociji naselja Sveti Stefan.