08-12-2023

Vještačka inteligencija prijeti platama, a ne radnim mjestima

Brzo usvajanje vještačke inteligencije (AI) moglo bi smanjiti plate, ali za sada stvara, a ne uništava radna mjesta, posebno za mlade i visokokvalifikovane pojedince, pokazalo je istraživanje koje je objavila Evropska centralna banka (ECB) u utorak.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Firme su mnogo investirale u AI, ostavljajući ekonomiste da pokušaju razumjeti uticaj na tržište rada i izazivajući strahove u široj javnosti za budućnost svojih poslova, ocjenjuje Reuters i dodaje da se, u isto vrijeme, poslodavci bore da pronađu kvalifikovane radnike, uprkos recesiji koja bi inače ublažila pritiske na tržištu rada.

Na uzorku od 16 evropskih zemalja povećao se udio zaposlenosti u sektorima izloženim AI, pri čemu su poslovi sa niskim i srednjim kvalifikacijama uglavnom ostali nepromijenjeni, a visokokvalifikovane pozicije su dobile najveći podsticaj, navodi se u Istraživačkom biltenu koji je objavio ECB.

Izvještaj takođe ističe “neutralne do blago negativne uticaje” na zarade i dodao da bi se to moglo povećati.

“Ovi rezultati ne predstavljaju oslobađajuću presudu”, navodi bilten. “Tehnologije koje podržavaju AI nastavljaju da se razvijaju i usvajaju. Većina njihovog uticaja na zapošljavanje i plate – a samim tim i na rast i jednakost – tek treba da se vidi.”

Nalazi istraživanja su u suprotnosti s prethodnim “tehnološkim talasima”, navodi se, kada je kompjuterizacija smanjila “relativni udio zapošljavanja srednje kvalifikovanih radnika, što je rezultiralo “polarizacijom”.

(Investitor)