27-12-2021

Vlada usvojila Strategiju digitalne transformacije

Vlada Crne Gore je, na predlog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, usvojila Strategiju digitalne transformacije Crne Gore 2022-2026 sa Akcionim planom za 2022-2023. godinu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Kako su pojasnili iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društvo i medija, Strategija predstavlja razvojni okvir kojim se definišu preduslovi i inicijative potrebne za brzu adaptaciju u sve kompleksnije digitalno okruženje, te agilan i proaktivan razvoj digitalne Crne Gore.

„Strategija digitalne transformacije ključna je komponenta ispunjenja digitalnih ambicija, kao i sredstvo uz pomoć kojeg će biti unaprijeđene javne usluge i korisničko iskustvo, osnažene digitalne vještine cjelokupnog društva, smanjen digitalni jaz, ali i omogućena digitalna transformacija i efikasno upravljanje njome u cijeloj zemlji”, saopštila je minsitarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Izazovi u digitalnoj transformaciji Crne Gore adresirani su kroz dva strateška cilja koja oslikavaju digitalnu stvarnost i dalje se kanališu u okviru sedam operativnih ciljeva kroz prioritetne oblasti odnosno grupe aktivnosti u cilju postizanja željenog napretka, kazala je ministarka Srzentić.

Prvi strateški cilj, kako je napomenula, stavlja fokus na unapređenje kapaciteta i sposobnosti za digitalnu transformaciju, a drugi na jačanje digitalne svijesti crnogorskog društva i digitalne konkurentnosti ICT sektora.

„Crnu Goru moramo učiniti konkurentnom u regionu, u Evropi, pa i u svijetu. Dok smo okrenuti našem dugoročnom ekonomskom oporavku, građani Crne Gore očekuju da budu podržani i povezani, da njihovi podaci budu sigurni, bezbjedni i dostupni, da većinu stvari mogu odraditi u potpunosti onlajn, da ne čekaju u dugim redovima u javnim institucijama, u svakodnevnoj interakciji sa javnom upravom ili privredom, i da ne troše ogromne količine papira kako bi neki zahtjev ispunili“, kazala je Srzentić.

„Strategija će pomoći da, kroz brojne aktivnosti u saradnji sa drugim ministarstvima, IKT kompanijama, civilnim i akademskim sektorom, obezbijedimo da građani imaju digitalne vještine i pristup da učestvuju, rade i uspiju u digitalnom svijetu, te da su u centru dizajna usluga i politike i aktivno učestvuju u izradi vladinih programa i usluga“, napomenula je Srzentić.

Kao najznačajnije aktivnosti na kojima će Ministarstvo raditi sa partnerima, ministarka Srzentić ističe jačanje digitalnih vještina i razvoj IT kadra od strateškog značaja za Crnu Goru.

“Već sada kao najvažnije aktivnosti ističemo pokretanje Digitalne akademije - platforme za edukaciju javnih službenika, studenata i osjetljivih grupa stanovništva. Takođe, Ministarstvo u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore i ICT poslovnom zajednicom radi na formiranju Instituta, čiji je cilj kreiranje brzih obrazovnih programa za dokvalifikaciju inženjera u skladu sa potrebama tržišta i prekvalifikaciju nezaposlenih visokoškolaca za osnovne IT poslove. Cilj nam je da zajedno radimo na razvoju novih programa obuka i zanimanja, jačanju digitalnih vještina i IT kadrova, što će biti najveći resurs na putu razvoja digitalne Crne Gore”, naglasila je ministarka Srzentić.

“Kao javni službenici, ali i kao zaposleni u privatnom sektoru, svi želimo da osiguramo da politike, proizvodi i usluge koje dizajniramo ispunjavaju potrebe korisnika, bilo da su naši korisnici roditelji, studenti ili starije osobe. Cilj nam je da unaprijedimo kapacitete i sposobnosti za digitalnu transformaciju Crne Gore, ali i ojačamo digitalnu svijest crnogorskog društva i digitalne konkurentnosti ICT sektora. Samo udruženim snagama možemo uspješno implementirati sve aktivnosti iz Strategije digitalne transformacije i raditi na unapređenju cjelokupnog digitalnog ambijenta“, zaključila je Srzentić.