26-03-2024

Voće i povrće s najmanje pesticida u 2024. godini

Kod kupovine svježeg voća i povrća treba imati na umu da postoji prilično velika vjerovatnoća da ono sadrži određene količine pesticida. Organizacija Environmental Working Group (EWG) nedavno je objavila da je nevjerovatnih 75% uzorkovanih neorganskih svježih proizvoda sadržavalo pesticide u 2024. godini, a neko od voća i povrća s popisa sadrži posebno visoke količine.

Voće i povrće s najmanje pesticida u 2024. godini | Radio Televizija Budva

ilustracija (Foto:Pixabay)

Ovi novi podaci bili su dio godišnjeg izvještaja o pesticidima u proizvodima koje EWG objavljuje kao vodič za potrošače. Ove godine izvještaj se temeljio na testovima više od 47.000 uzoraka, 46 voća i povrća koje su sproveli Ministarstvo poljoprivrede i Američka agencija za hranu i ljekove.

EWG je upotrijebio podatke za sastavljanje “Dirty Dozen” popisa voća i povrća s najvišim količinama potencijalno štetnih pesticida, piše Eat This, Not That.

Voće i povrće s najviše pesticida u 2024. godini

– jagode

– spanać
-lisnato povrće poput kelja, raštana i gorušice
-grožđe
-breskve

-kruške
-nektarine
-jabuke
-ljute paprike

-trešnje
-borovnice
-mahune.

Istih 12 stavki dospjelo je i na popis “Dirty Dozen” 2023. godine.

Ukupno je otkriveno 209 pesticida na uzorku voća i povrća, prema izvještaju EWG-a.

Nevjerovatne 103 pojedinačne hemikalije pronađene su u uzorkovanom kelju, raštanu i gorušici, što ih čini kategorijom “Dirty Dozen” s najvećom raznolikošću sadržanih pesticida. Paprika i ljute papričice nisu previše zaostajale sa 101 pojedinačnom hemikalijom otkrivenom u uzorcima iz te kategorije.

Sveukupno, 95% uzoraka iz svih 12 artikala sadržavalo je pesticide. Od pet pesticida koji se najčešće nalaze na tom voću i povrću, četiri su bili fungicidi fludioksonil, piraklostrobin, boskalid i pirimetanil. To je zabrinjavajuće jer su prethodna istraživanja pokazala da te hemikalije mogu predstavljati značajan zdravstveni rizik. Na primjer, studije pokazuju potencijalne veze između tih fungicida i problema poput poremećaja rada štitnjače, proliferacije stanica raka dojke i endokrinih poremećaja koji mogu naštetiti muškom reproduktivnom sistemu.

EWG je primijetio da su potrebne dodatne studije kako bi se u potpunosti shvatilo koliku prijetnju ove hemikalije predstavljaju za ljude. Vlada takođe dopušta određene visine ostataka pesticida na ljudskoj i životinjskoj hrani u SAD-u. Međutim, novi bi podaci mogli biti koristan izvor za potrošače koji žele biti svjesniji koje voće i povrće u trgovinama sadrži posebno visoke količine pesticida.

Srećom za sve kupce koji žele izbjegavati pesticide iz svježih proizvoda što je više moguće, EWG objavljuje popis “Clean 15” voća i povrća s najnižom količinom ostataka uz svoj popis Dirty Dozen.

Voće i povrće s najmanje pesticida u 2024. godini:
-avokado
-kukuruz šećerac

-ananas
-luk
-papaja
-slatki grašak (smrznuti)

-šparoge
-dinja
-kivi
-kupus

-lubenica
-gljive
-mango
-slatki krompir

-šargarepa.

Gotovo 65% uzoraka iz te kategorije nije imalo vidljive ostatke pesticida, rekao je EWG.

EWG preporučuje da potrošači u potrazi za proizvodima s niskim nivoom pesticida kupuju organske verzije proizvoda “Dirty Dozen” i bilo organske ili neorganske verzije proizvoda “Clean Fifteen”. Organizacija je takođe naglasila da je jedenje dovoljno svježih proizvoda važnije od izbjegavanja konzumiranja voća i povrća s tragovima pesticida.

“Svako bi trebao jesti mnogo svježeg voća i povrća, bilo organskog ili konvencionalno uzgojenog. Zdravstvene dobrobiti takve prehrane nadmašuju rizike izloženosti pesticidima”, piše u izvještaju.