05-09-2021

Zabrinutost zbog globalnih zaliha kafe

Vijetnam je još jedna zemlja koja je povećala zabrinutost zbog globalnih zaliha kafe jer je najveći grad te zemlje i dalje zatvoren u sklopu mjera prevencije širenja pandemije.

Zabrinutost zbog globalnih zaliha kafe | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Izvozno sjedište Ho Ši Min je zbog porasta slučajeva delta soja koronavirusa pod strogim ograničenjima, a kako je Vijetnam jedan od najvećih proizvođača robuste, posebne vrste zrna kafe koje se koristi u instant kafi i određenim mješavinama espresa. Veleprodajne cijene robusta su do sada porasle oko 50 odsto, prenosi BBC.

Zatvaranje grada znači da se vijetnamski izvoznici bore da prevezu robu, uključujući tu i kafu. Ova ograničenja kombinovana su sa nedostatkom transportnih kontejnera i visokim troškovima prevoza, prenosi Blic.

Vijetnamsko udruženje za kafu i kakao kao i druge trgovačke organizacije pozvale su vladu da ublaži ograničenja kako bi se izbjegla dalja odlaganja isporuka i povezani troškovi.

Ovo su samo najnoviji problemi koji su pogodili industriju kafe.

Brazil, najveći svjetski proizvođač zrna kafe od arabike, je doživio ove godine najgore mrazeve od 1994. koji su pomiješani sa sušom, podigli cijenu zrna kafe na najviši nivo u posljednjih sedam godina.