10-05-2021

Završen jubilarni konkurs “Slika svijeta je ljepša bez cigareta”

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa JU Dječji savez Podgorica, tradicionalno povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja - 31.maja, organizovalo je jubilarni Dvadeseti nagradni Konkurs za likovne i literarne radove za učenike osnovnih škola u Crnoj Gori. Tema Konkursa, koji je bio otvoren za učenike od četvrtog do devetog razreda osnovnih škola u Crnoj Gori u vremenu od 20. marta do 30. aprila tekuće godine je bila: „Slika svijeta je ljepša bez cigareta”.


Jedna od nagrađenih slika

Na Konkurs je pristigao veliki broj radova, možda i najviše do sada, osobito likovnih, učenika/ca iz mnogih osnovnih škola u Crnoj Gori. Ove godine desio se i jedan pozitivan presedan, a to je veliki broj literarnih radova, od kojih je čak i iz podgoričkih osnovnih škola pristigao pristojan broj za razliku od npr prije dvije godine, kad nije stigao nijedan!

Tročlani žiri za ocjenu prispjelih likovnih radova u sastavu: mr Marija Kapisoda, akademska grafičarka, dr Ivana Radovanović, akademska skulptorka i Domagoj Žarković, sekretar CDPR-a, odabrao je najbolje radove sa Konkursa i dodijelio prvu nagradu Jovanu Žižiću, učeniku sedmog razreda OŠ „Mileva Lajović Lalatović” iz Nikšića, dok je drugu nagradu dobila Jelena Marković učenica sedmog razreda OŠ „Pavle Rovinski” iz Podgorice. Treću nagradu su zaslužili Andrej Nikolić učenik sedmog razreda OŠ „Drago Milović” iz Tivta i Isidora Obradović učenica devetog razreda OŠ „Dušan Obradović” sa Žabljaka.


Jedna od nagrađenih slika

Pohvale su dobili: Aleksa Peter učenik četvrtog razreda OŠ „Živko Džuver” iz Pljevalja, Katarina Krivokapić učenica osmog razreda OŠ „Orjenski bataljon” iz Bijele - Herceg Novi, Mihael Čerkasov učenik osmog razreda OŠ „Dašo Pavičić” iz Herceg Novog, Andrija Mrvošević učenik sedmog razreda OŠ „Mileva Lajović Lalatović” iz Nikšića,

Lana Bulatović učenica devetog razreda OŠ „Pavle Rovinski” iz Podgorice, Nevena Ralević učenica devetog razreda OŠ „Vukašin Radunović” iz Berana, Balša Stanišić učenik šestog razreda OŠ „Mileva Lajović Lalatović” iz Nikšića, Anja Krivokapić učenica sedmog razreda OŠ „Veljko Drobnjaković” iz Risna i Isidora Ceković učenica sedmog razreda OŠ „Jugoslavija” iz Bara.

Pohvale za kvalitet radova na Konkursu za likovne radove zaslužile su: OŠ „Mileva Lajović Lalatović” iz Nikšića i OŠ „Vukašin Radunović” iz Berana, dok je Pohvalu za brojnost poslatih likovnih radova svojih učenika dobila OŠ „Drago Milović” iz Tivta.


Jedna od nagrađenih slika

Žiri za literarne radove u sastavu: Sanja Vojinović, Željka Prelević i Mersiha Sijarić, profesorke crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, od prispjelih literarnih radova za najbolji je proglasio sastav koji je napisao Kristijan Petrović učenik sedmog razreda OŠ „Njegoš” iz Kotora. Druga nagrada dodijeljena je Katarini Đurišić učenici osmog razreda OŠ „Ilija Kišić” iz Zelenike - Herceg Novi, dok je treću nagradu zaslužila Julija Golubović učenica devetog razreda OŠ „Donja Ržanica” iz Berana.


Pohvalu je dobio Ivan Manin učenik OŠ „Ilija Kišić” iz Zelenike - Herceg Novi.