28-05-2023

Završno veče književnog festivala regionalnih pisaca Knjiga pod feral III

Treći festival regionalni pisaca “Knjiga pod feral“ završava u nedjelju, 28. maja na trgu ispred Otvorenog umjetničkog ateljea u Starom gradu Budve.


Foto: JU Muzeji i galerije

Kao i prethodnih večeri, u istom terminu od 20.30h predstaviće nam se pjesnik, romansijer, pripovjedač, esejista Laslo Blašković iz Novog Sada, a potom će nas obradovati muzičar i pjesnik, osnivač dubrovačke grupe „Silente“ – Sanin Karamehmedović čiju ćemo prvu zbirku poezije „Terca na tišinu“ predstaviti, a potom će akustično nastupiti Tibor Karamehmedović koji, zajedno sa Saninom, autorski skupa potpisuje sve pjesme benda „Silente“. Njihovim nastupom okončaćemo ovogodišnji festival „Knjiga pod feral“. Moderatori Knjige pod feral III bili su urednik Festivala Đorđe V. Gregović i Stanka Stanojević.

Laslo Blašković (Novi Sad, 1966), pesnik, romansijer, pripovedač, esejista. Objavio je romane: Svadbeni marš (1997), Mrtva priroda sa satom (2000), Madonin nakit (2003), Adamova jabučica (2005), Turnir grbavaca (2007), Posmrtna maska (2012), Razbrajalica
(2014) i Prateći vokali (2020). Za roman Svadbeni marš Blašković je dobio Nagradu Društva književnika Vojvodina za knjigu godine, za roman Madonin nakit dobio je Nagradu Fonda „Borislav Pekić“, za roman Adamova jabučica dobio je Nagradu SANU iz Fonda „Branko Ćopić“ za najbolju knjigu godine, a roman Turnir grbavaca ovjenčan je Nagradom „Stevan Sremac“ za proznu knjigu godine. Blaškovićev roman Madonin nakit izabran je među deset najboljih srpskih romana napisanih poslije pada Berlinskog zida koji su sastavni dio antologijske edicije „100 slovenskih romana“.

Objavio je knjigu priča Priča o malaksalosti (2010), zatim knjigu poetske proze: Imenjak (1994), knjigu eseja Kraj citata (2007), te knjige pjesama: Gledaš (1986), Zlatno doba (1987), Crvene brigade(1989), Ritam-mašina (1991), Životi bacača kocke (1997), Jutarnja daljina (2002), Žene pisaca (2006), Prasvršetak (2016), Bogzna (2018) i Ravna crta (2020). Za knjigu putopisa: Gle! : bedeker jednog lakomislenog Kanta (2016), dobio je dobio Nagradu „Ljubomir P. Nenadović“ za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku.

Proza i poezija Lasla Blaškovića prevedeni su na engleski, francuski, njemački, mađarski, poljski, rumunski, slovački, ukrajinski, makedonski, bugarski i slovenački jezik.
Živi u Novom Sadu. U izdanju Arhipelaga objavljeni su Blaškovićeva knjiga priča Priča o malaksalosti (2010), romani Posmrtna maska (2012), Razbrajalica (2014) i Prateći
vokali (2020), kao i knjige pesama: Prasvršetak (2016) i Bogzna (2018).

Sanin Karamehmedović (Dubrovnik, 1987), autor i osnivač dubrovačke grupe Silente, objavio je u izdanju Rockmarka prvu zbirku pjesama Terca na tišinu! Sančo, kako ga znaju fanovi, na muzičkoj je sceni prisutan od 2012. kada je objavljen prvi
album Silentea. Nakon godina oklijevanja objavljuje vlastitu zbirku pjesama s ukupno 40 uradaka.

Uz već muzički obrađene pjesme iz repertoara Silentea po izboru autora te u njihovoj originalnoj verziji, bez studijskih ispravki, skraćivanja ili produžavanja, u Terci na tišinu
nalaze se i pjesme kojima će ovo biti premijerno objavljivanje. Pjesme prate i lični komentari autora, ali i priče o bendu s kojim je višestruki dobitnik muzičkih, kulturnih i umjetničkih
priznanja.

“Sve su moje pjesme iste. Sve nastaju u želji da budu otpjevane. Ako moram imenovati rekao bih da je ovo zbirka rock poezije koju sam pisao cijeli svoj dosadašnji život i barem nekoliko prošlih. Ne znam što reći o tim pjesmama, a da već nisam pokušao reći kroz njih.

Svaku lijepu sliku ili misao već sam dao pretočiti u pjesme tako da mi za ove prozne dijelove ostaju samo one suhe, dosadne kao istina.

Neke od ovih pjesama napisane su davno i napisao ih je netko koga više ne poznajem. Netko nalik meni, sličnog pokreta i pogleda te sam siguran da smo nekad bili dobri, no sad se slabo čujemo. Osim njih tu su i nove pjesme. Napisane su nedavno i njih je pisao jedan novi lik, ali i s njim se uskoro namjeravam rastati.

Prijateljski, nadam se. Sve moje pjesme, i stare i nove, zajedno su unutra, među istim koricama. Pa neka se snalaze kako znaju. I neka se same objašnjavaju i pravdaju kako su i zašto završile unutra, jer ja to ne mogu”, poručio je Sanin povodom izlaska svoje prve knjige.