23-04-2020

Zvjezdani spektakl: Kiša meteora

Tokom cijele godine dok se Zemlja okreće oko Sunca, ona prolazi kroz potoke kosmičkih krhotina, piše Lovesensa. Tada kiša meteora može osvjetliti noćno nebo od sumraka do zore, a ako budete imali sreće, moguće je da je vidite zvijezdu padalicu i zamislite želju!

Zvjezdani spektakl: Kiša meteora | Radio Televizija Budva

Danas na nebu možete vidjeti meteorsku kišu Lirida, koja je aktivna od 16. do 28. aprila, a vjeruje se da će najvidljivija biti u noći 23. aprila.

Postoje zapisi drevnih kineskih astronoma koji su primijetili ove praske svetlosti pre više od 2 700 godina. Oni plamte nebom brzinom od 107 000 milja na sat i eksplodiraju oko 55 milja gore u atmosferi planete.

Ako opazite meteorsku kišu, znajte da vidite ledene komete koji se urušavaju u Zemljinu atmosferu. Komete su nalik prljavim snkežnim kuglama: dok putuju sunčevim sistemom, ostavljaju za sobom prašnjav sled kamenja i leda koji ostaju u prostoru dugo. Kada Zemlja prođe kroz ove kaskade kometnog otpada, komadići kometa - koji mogu biti sitni poput zrna pijeska - probijaju nebo takvim brzinama da puknu, stvarajući vatromet na nebu.

Najbolji način da vidite kišu zvijezda padalica jeste da budete na lokaciji koja ima jasan pogled na noćno nebo. U idealnom slučaju to bi bilo mjesto sa tamnim nebom, daleko od gradskih svetala i saobraćaja.

Meteorske kiše su najvidljivije od ponoći do zore.

Najbolje je da golim okom uočite meteorski pljusak. Dvogled ili teleskop obično ograničava naše vidno polje. Ne očekujte da odmah ugledate zvijezdu padalicu, već posmatrajte nebo oko pola sata i očekujte kišu zvijezda padalica.

Kada ugledate zvijezdu padalicu, zamislite želju. Pratite pogledom zvijezdu padalicu sve dok se ne izgubi, a onda vizualizujte svoju želju i osjetite emocije koje bi vas osvojile kada bi se ta želja zaista ostvarila.

Svaka zvijezda je jedna želja po sebi - počnite da vjerujete u čuda!

Izvor: Lovesensa