07-09-2019

U planu spomenik kraljici Jeleni u Podgorici

Inicijativa o podizanju spomenika kraljici Jeleni od Savoje u Podgorici, pripreme za izložbu posvećenu crnogorskoj princezi i italijanskoj kraljici koja se planira sljedeće godine, kao i aktivnosti Ministarstva kulture povodom obilježavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije, dio su tema o kojima su razgovarali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i princa Emanuel Filibert Savojski, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

U planu spomenik kraljici Jeleni u Podgorici | Radio Televizija Budva


Izuzetni odnosi koje tradicionalno baštine Crna Gora i Italija, brojni istorijski momenti, među kojima je posebno upečatljiv bio onaj između kraljevskih dinastija, kako su istakli današnji sagovornici, dobra su osnova za saradnju u predstojećem vremenu, koja na planu kulture ima poseban potencijal.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture, današnji sagovornici razmatrali su inicijativu o podizanju spomenika kraljici Jeleni u Podgorici, a Bogdanović je istakao da Ministarstvo kulture u potpunosti podržava tu ideju, s obzirom na činjenicu da je kraljica Jelena i u Crnoj Gori i u Italiji ostala upamćena po brojnim dobroćinstvima i da time zauzima posebno mjesto u istoriji obje države.

Razgovarano je i o mogućnostima saradnje i umjetničke razmjene između dvije države. Bogdanović je upoznao princa Emanuela sa time da je u toku više programa razmjene posredstvom IPA projekata, ali da će prave mogućnosti za to biti stvorene uspostavljanjem regionalnih kreativnih habova u više crnogorskih gradova, gdje će, uz ostalo, biti opredijeljen prostor i za rezidencijalnu umjetnost.

Princ Emanuel kazao je kako mu je drago što je u Crnoj Gori naišao na niz konstruktivnih razgovora, te da je kultura djelokrug za koji je, kao pisac, posebno zainteresovan. U tom kontekstu, on je posebno akcentovao činjenicu da su italijanski umjetnici aktivno angažovani u cilju podrške crnogorskoj kulturi i stvaralaštvu.

On je iskazao posebnu zahvalnost na inicijativama koje se tiču kraljice Jelene, ističući kako italijanski narod posebno cijeni njenu istorijsku ulogu i brojna dobročinstva. Princ Emanuel naglasio je da je spreman da podrži svaki zajednički projekat, te da će se ubuduće rado vraćati Crnoj Gori.

Tokom današnjeg susreta, više riječi bilo je i o novim programima u crnogorskoj kulturi, poput kreativnih industrija i sve intenzivnijih aktivnosti u cilju razvoja kinematografije.

Princ Emanuel posebno interesovanje iskazao je za oblast kinematografije, navodeći kako povoljnosti koje država nudi u slučaju koprodukcijskih projekata, ali i izuzetne lokacije u svim djelovima Crne Gore, jesu snažan podsticaj, te kako vjeruje da će i italijanski kinematografi u budućnosti prepoznati tu priliku.