23-07-2023

Ajkule preko Hrvatske do četvrtfinala

Vaterpolisti Crne Gore izborili su plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Fukuoki, pošto su u osmini finala savladali Hrvatsku 13:12.


Foto: orange pictures/VPSCG

Crna Gora će u četvrtfinalu igrati protiv Grčke.

Odličan meč su odigrali puleni Vladimira Gojkovića, pogotovo u prvom dijelu, kada je odbrana funkcionisala gotovo perfektno. Dozvolili smo rivalu u tom periodu da postigne samo dva gola. Na startu nastavka Matković je povisio na 6:3, ali je onda opet uslijedio pad u igri naše selekcije, kao protiv Srbije.

Hrvatska je serijom 4:0 preokrenula i činilo se da je uhvatila ritam. Ipak, naši su sjajno reagovali nakon toga.

Brzo smo vratili vođstvo, pa je uoči posljednjih osam minuta bilo 9:8 za "ajkule".

U četvrtoj četvrtini viđena je igra gol za gol, a više nerava imala je naša selekcija.

Matković je donio vođstvo 13:12, na 1.21 do kraja i ispostavilo se da je to bio odlučujući gol. Do kraja smo se dva puta odlično odbranili i stigli do velike pobjede.

"Ajkule" su do pobjede predvodili Matković i Đuro Radović sa po četiri gola.

Isti učinak u poraženom sastavu imao je Kragić.

Tok meča:

4. četvrtina

Vukićević pogađa sa distance, novo izjednačenje 9:9. Nismo iskoristili napad sa igračem više. Novi gol primamo sa distance, sada je strijelac Butić, pet minuta do kraja.

Sapić sa dva metra trese mrežu, bio je to napad sa igračem više 10:10. Nastavlja se rezultatska klackalica 11:11, 2.52 do kraja meča.

Četvrti gol Đura Radovića, sada sa distance, opet vodimo 12:11. Odmah uzvraća Harkov 12:12, dva minuta do kraja. Matković u napadu sa igračem više 13:12, 1.21 do kraja. odbranili smo se, posljednji minut.

Kraj meča, dobili smo i idemo u četvrtfinale.

3. četvrtina

Počelo je drugo poluvrijeme. Matković u prvom napadu donosi tri gola prednosti 6:3. Kragić je smanjio na 6:4, dobra kontra Hrvata. Vraćaju se Hrvati, Lazić sa distnce pogađa 6:5, 5.50 do kraja četvrtine.

Pali smo u igri, Kragić je realizovao peterac i vratio stvari u egal 6:6. Drugi gol Butića, preokrenuli su Hrvati 7:6, finiš treće četvrtine. Mačić u napadu sa igračem više prekida seriju rivala 7:7.

Igra se gol za gol, Đuro Radović je pogodio iz peterca, na drugoj strani Krgić je iskosa sa lijeve strane matirao Tešanovića 8:8. Sada Đuro Radović ne koristi peterac, brani Bijač.

Matković nakon kontrapada, opet vodimo 9:8, 49 sekundi do kraja četvrtine. Kraj treće dionice.

2. četvrtina

Počela je druga četvrtina. Dva puta u jednom napadu je Bijač odbranio zicer Spaiću. Nismo iskoristili ni igrača više. Srećom, to isto nisu iskoristile ni "barakude".

Ukropina je vratio stvari u egal 3:3, pet i po minuta do odmora. Averka sa distance vraća vođstvo "ajkulama" 4:3. Nismo realizovali napad sa igračem više za plus dva. Ukropina iz teške pozicije pogađa bliži ugao, vodimo 5:3.

1.četvrtina

Meč je počeo. Hrvati su izborili peterac, siguran je bio Harkov 1:0. Sada smo mi stigli do peterca, koji je u golpretvorio Đuro Radović, dva minuta igre.

Preokret "ajkulama" donosi Matković, realizovali smo napad s igračem više 2:1. Buntić je pogodio sa distance, u trenucima kada je isticao napad 2:2. Odbranili smo se s igračem manje, sredina prve četvrtine.

Tri puta je Bijač zaustavio naše igrače, na drugoj strani kaznio je to Harkov , u napadu sa igračem više 3:2. To je i rezultat nakon osam minuta igre.

Najava meča:

U crnogorskom sastavu nema Bogdana Đurđića, a prekobrojan je i Stefan Vidović.

Šansu je dobio Jovan Vujović.

Crnogorski vaterpolisti u grupnom dijelu takmičenja pobijedili su Južnu Afriku, a izgubili su od Španije i Srbije, nakon četveraca.

Bolji iz duela Crne Gore i Hrvatske igraće u četvrtfinalu protiv Grčke.

Igrač "ajkula" Vladan Spaić kazao je da ekipa što prije mora da zaboravi poraz od Srbije. On smatra da će protiv Hrvatske u osmini finala Svjetskog prvenstva nijanse odlučivati o pobjedniku.

"Kreće nokaut faza u kojoj očekujem da ćemo biti u najboljem izdanju i pružiti maksimum. Teško je zaboraviti utakmicu protiv Srbije, jer se onakav preokret ne događa svaki dan. Dominirali smo većim dijelom meča, ali smo uspjeli da ispustimo pobjedu, pa sada moramo da idemo težim putem", kazao je Spaić.

Istakao je da je ekipa i pored dva poraza u grupi, pokazala kvalitet.

"Šteta što nismo pobijedili jedan od dva derbija u grupi. Sada nas čeka evropski prvak, ali smo pokazali da imamo kvalitet i igru. Moramo samo neke detalje da popravimo i mislim da ćemo sa Hrvatskom igrati meč na jednu loptu", istakao je naš reprezentativac.

Selektor vaterpolo reprezentacije Hrvatske Ivica Tucak kazao je da njegova ekipa ne smije da uđe u ritam Crne Gore.

"Poznajem dobro crnogorske igrače i selektora, poznajem i taj sistem i način razmišljanja. Znam da će nam biti teško, jer su Crnogorci vrh svjetskog vaterpola", rekao je Tucak.

Kaže da mu je žao što se ovako rano na turniru srijeće sa našom selekcijom.

"Prva utakmica u nokaut fazi je uvijek najteža. Bilo bi mi draže da smo se sreli negdje kasnije na turniru, recimo u polufinalu.Nismo imali puno vremena za odmor.",istakao je Tucak.

U ostalim utakmicama osnmine finale sastaće se: SAD - Kanada, Australija - Francuska i Japan - Srbija.