25-05-2019

Akcija čišćenja tvrđave Mogren

Na inicijativu predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića, danas će sa početkom u 12 sati, biti organizovana radna akcija čišćenja tvrđave Mogren.

Akcija čišćenja tvrđave Mogren | Radio Televizija Budva

Zahvaljujući Službi zaštite i spašavanja i Komunalnom preduzeću Budva, biće obezbijeđeni svi potrebni alati i mehanizacija za što bolje sprovođenje ove akcije, navode u saopštenju Opštine Budva.

"Tvrđava Mogren potiče iz austrougarskog vremena, sagrađena je još 1860. godine radi zaštite grada sa zapadne strane. Još tada teško je oštećena i kao takva i danas stoji, iako se sa nje pruža jedan od najljepših pogleda na grad i ostrvo Sveti Nikola. Predsjednik Opštine poziva sve zainteresovane građane da se pridruže akciji i pomognu u čišćenju ove tvrđave. Ne dajmo tvrđavu rastinju i zaboravu, da tvrđava Mogren ne bude zaboravljeno fortifikaciono utvrđenje Budve već prepoznatljiv lokalitet njene materijalne kulturne baštine", navodi se u saopštenju.

Cilj sjutrašnje akcije je da se ovo dragocjeno utvrđenje pripremi za valorizaciju. Naime, plan lokalne samouprave jeste da se u narednom periodu ovaj atraktivni graditeljski biser iz doba Austrougarske obnovi i stavi u funkciju turističke ponude grada. U planu je, kako saznajemo, asfaltiranje puta, postavljanje javne rasvjete, klupa...

Takođe, iz Opštine pozivaju i zainteresovane članove nevladinih i drugih organizacija kao i javnih ustanova da se pridruže akciji čišćenja tvrđave Mogren, u kojoj će učestvovti i predsjednik Marko Carević.