01-07-2023

Alkohol i vrućine: Kako ispijanje pića utiče na tijela tokom visokih temperatura

Ukoliko želite da druženje sa prijateljima upotpunite alkoholnim pićima, budite oprezni, naročito kada su spoljne temperature visoke, jer tada posljedice na zdravlje mogu biti ozbiljnije.

Alkohol i vrućine: Kako ispijanje pića utiče na tijela tokom visokih temperatura | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com

Alkohol može učiniti da vam bude još toplije

Ako popijete nekoliko pića kada je napolju toplo, još više ćete se zagrijati. Naime, alkohol je vazodilator, što znači da širi krvne sudove. Širenjem krvnih sudova tjelesna temperatura brže raste zbog čega će vam biti još toplije. U takvim situacijama postoji veća šansa da ne osjetite koliko vam je zaista vruće, jer pod dejstvom alkohola postajete manje osjetljivi na sve što vas okružuje.

Alkohol vas može dehidrirati

Alkohol je diuretik i utiče na izbacivanje tečnosti iz organizma. Zapravo, uzrokuje da bubrezi otpuštaju više vode kroz urin, nego što bi to inače činili. Dakle, ne gubite vodu samo kroz znoj (od vrućine), već i kroz urin, što vas može dehidrirati, ali i umanjiti mogućnost da se rashladite.

Dehidracija može izazvati neželjene efekte kao što su glavobolja i grčevi u mišićima, ali može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene tegobe poput toplotnog udara. Zato je veoma važno da ljeti unosite mnogo više vode, čak dve do četiri litre dnevno, zavisno od aktivnosti i stila života.

Ukoliko konzumirate alkohol na vrućini
Prije svega, budite svjesni da morate piti mnogo više vode nego što to inače činite.

Naime, većina ljudi popije čašu vode na jedno alkoholno piće, međutim to nije dovoljno, jer vi zapravo izbacujete iz organizma za trećinu više tečnosti od količine alkohola koju unesete. To znači da će vam za svako alkoholno piće, u vrelim ljetnjim danima, trebati oko dvije do tri čaše vode.

Bez obzira na to da li ste žedni dok pijete alkohol, potrudite se da na svakih 30 minuta uneste čašu vode, jer ćete na taj način stalno nadopunjavati izgubljenu tečnost.

Važan je i izbor pića

Ne djeluje svako piće podjednako na organizam, pa ako baš želite da se opustite uz jednu čašu, razmislite koju vrstu alkohola ćete odabrati.

Crveno vino predstavlja najbolji izbor jer sadrži antioksidans resveratrol koji štiti kardiovaskularni sistem.

Na drugom mestu nalaze se žestoka pića poput džina i vodke, budući da imaju nizak sadržaj šećera.

Bijelo vino ili šampanjac imaju daleko manje antioksidanasa u poređenju sa crvenim vinom, ali viši sadržaj šećera, zbog čega se nalaze na trećem mjestu.

Pivo, koje se pravi od žitarica, sadrži gluten i kvasac, te predstavlja najlošiji izbor. Ono remeti prirodnu crijevnu floru i podstiče razvoj kandide.