21-07-2023

Australija uvodi indeks “nacionalnog blagostanja”, kao mjeru prosperiteta društva

Australija je u petak uvela indeks “nacionalnog blagostanja”, kao indikatora za mjerenje napretka u pitanjima kao što su zdravlje, obrazovanje i životna sredina, za koje se nada da će dovesti do bolje ravnoteže između ekonomskih i društvenih ciljeva.

Australija uvodi indeks “nacionalnog blagostanja”, kao mjeru prosperiteta društva | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

Kategorija će pratiti indikatore u pet oblasti – zdravlje, sigurnost, održivost, ​​kohezivnost i prosperitet – koji se mogu pratiti na internet kontrolnoj tabli i ažuriraće se svake godine. Oni su namijenjeni da dopune tradicionalne ekonomske pokazatelje kao što su bruto domaći proizvod (BDP), inflacija i zaposlenost.

“Mislim da je jedna od frustracija koje smo imali već neko vrijeme zaista to što su ljudi samo mislili da naši društveni i ekonomski ciljevi moraju biti u sukobu”, rekao je državni blagajnik Jim Chalmers na konferenciji za novinare.

“Mislim da oni mogu biti usklađeni i to je ono što je okvir nacionalnog blagostanja”, dodao je.

U izvještaju od 127 stranica pod naslovom “Mjerenje onoga što je važno” koji je objavljen uz novu kontrolnu tablu, vlada je oslikala mješovitu sliku blagostanja.

U izvještaju je utvrđeno da je Australija postigla napredak u pogledu očekivanog životnog vijeka, smanjenja upotrebe resursa, raznolikosti, prihoda i zaposlenosti. Ali mjere hroničnih zdravstvenih stanja, nacionalne sigurnosti, biodiverziteta i fiskalne održivosti – sve su se smanjile.

Gotovo polovina stanovništva imala je jedno ili više hroničnih zdravstvenih stanja, dok je 13% prijavilo probleme mentalnog zdravlja. Pristup zdravstvenoj zaštiti i vrijeme čekanja na liječenje takođe su se pogoršali.

Pogoršali su se i pokazatelji finansijskog stresa domaćinstava i pristupa stanovanju, a to je bilo prije nedavnog porasta troškova života i naglog rasta troškova pozajmljivanja.

Ukupno, 20 indikatora se poboljšalo u proteklih nekoliko decenija, sedam je bilo stabilno, a 12 se pogoršalo.

Nekoliko zemalja je posljednjih godina pokušalo je da diversifikuje kreiranje politike izvan ekonomskih mjerila, a najpoznatiji je Butan, čiji se indeks “bruto nacionalne sreće” smatra važnijim od BDP-a, podsjeća Reuters.



(Investitor)