05-04-2020

Begić: Nije dokazano da virus može da se zadrži na obući

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić, u nedavnom intervjuu za PR Centar, objasnio je, u kontekstu novonastale situacije širenja koronavirusa, kojoj proceduri je najbolje da slijedimo prilikom ulaska u naše domove.

Begić: Nije dokazano da virus može da se zadrži na obući | Radio Televizija Budva

Foto: Getty Images

Upitan da ponašanje građana po dolasku kući, Begić je kazao da je ključ cijele priče i prevencije održavanje higijene ruku.

"Nije dokazano da virus može da se zadrži na obući koja se svakodnevno koristi. Druga je priča za zdravstvene radnike i obuću koja se koristi u zdravstvenim ustanovama, posebno na odjeljenjima gdje se liječe korona pozitivni pacijenti. Ali ne postoje dokazi da obuća koja se svakodnevno koristi ima ulogu u transmisiji virusa", naveo je Begić.

On je savjetovao da se, nakon povratka u kuću, osobe izuju ispred stana, i da se odjeća provjetri, iako ne postoji pravi dokaz da odjeća može da učestvuje u transmisiji virusa.

"I, naravno, nakon toga odmah treba oprati ruke. Što se tiče lica, poželjno ga je oprati, ali nije utvrđeno da lice ima toliki značaj u epidemiološkom širenju infekcije, koliko imaju prljave ruke", dodao je Begić.

Upitan da li se rukavice mogu koristiti više puta, on je kazao da se rukavice mogu prati i dezinfikovati.

"Koji god način osoba odabere, jako je bitno da vodi redovnu higijenu ruku, bilo da nosi ili da ne nosi rukavice", podvukao je Begić.

Izvor: PR Centar/MINA