17-10-2018

Bez uputa pregledajte vaše dojke preventivno

Budvanski Dom zdravlja će i ove godine nizom aktivnosti obilježiti Mjesec borbe protiv karcinoma dojke sve do kraja oktobra. Svakodnevno će u ultrazvučnom kabinetu biti organizovane konsultacije vezane za ovu vrstu karcinoma, gdje će se bez upute vršiti ultrazvučni i mamografski pregledi.

Bez uputa pregledajte vaše dojke preventivno | Radio Televizija Budva

Prema riječima dr Sanje Đedović biće organizovani ultrazvučne i mamografske kontrole naredne dvije subote, a najbolji vid prevencije je ona koju svaka žena treba sama da obavi, i pregleda grudi tokom tuširanja, ili u ležećem položaju.

"Pored tog načina, postoji i ultrazvučni pregled i mamografija. Ultrazvuk se preporučuje kada postoje indikacije, a mamografija se radi od 50-e godine. Sa pregledima je najbolje početi od 25-e godine", kazala je Đedović.

Budvanski Dom zdravlja organizuje akciju povodom obilježavnja Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, kao i prošlih godina.Pored pregleda, 31.okobra održaće se i predavanje u prostorijama Doma zdravlja u sali za sastanke.

"Na predavanju ćemo dati podatke za ovu godinu, i održaćemo jednu edukaciju koja će početi u pola 2 za sve zainteresovane. Naglasila bih da svaki dan sve žene koje imaju neka pitanja, nedoumice ili žele da obave utrazvučni i mamografski pregled dođu u 13 časova u prostorije ultrazvučnog kabneta", istakla je Đedović.