26-01-2023

Bioskop u Budvi gase početkom februara

U Budvi su osvanuli bilbordi u kojima se bioskop Cadmus Cineplex, kojim rukovodi firma “Lovćen film”, zahvaljuje građanima Budve za osam godina saradnje, za posjete… Na plakatima je istaknut datum početka i završetka rada bioskopa: maj 2015 - februar 2023, čime je i zvanično potvrđeno pisanje “Vijesti” da će bioskop u Budvi zatvoriti već za par dana.


Foto: Vuk Lajović

Time se završava saga koja traje više od osam godina u kojoj je bilo prijava, tužbi, sudskih sporova... Sve to sada dobija finale time što se gasi projekat koji je, kako su tvrdili u Lovćen filmu, imao više od 5.000 događaja godišnje i skoro 400.000 gledalaca od osnivanja.

Budva je sada dočekala da se poslije zatvaranja kultnog bioskopa “Zeta film” prije dvije decenije, kada je došlo do privatizacije istoimene kompanije i pretvaranja biskopa u diskoteku, sada gasi i novi bioskop, iako je Opština Budva namjenski izgradila veliki prostor u TQ Plaza baš za potrebe bioskopa i u to uložila milionski iznos.


Foto: Cadmus Cineplex

U “Lovćen filmu” su više puta navodili da je paradoks da Opština na sva zvona najavljuje kandidaturu za evropsku prijestonicu kulture, a da u isto vrijeme radi sve da ugasi jedini kulturni projekat koji radi čitave godine i koji pored bioskopskih projekcija organizuje dječije radionice, besplatne projekcije za vrtiće i škole, književni klub, pozorišne predstave, koncerte i slično.

Opština i “Lovćen film” su 2014, nakon što je Skupština opštine dala zeleno svjetlo, zaključile ugovor. Opština se ugovorom obavezala da “Lovćen filmu” na 20 godina ustupi oko 1.500 kvadrata poslovnog i oko 200 kvadrata nestambenog prostora u kompleksu TQ Plaza, te godišnje na ime subvencija plaća 199 hiljada eura. Bioskop je svečano otvoren 2015, ali nakon što je 2016. došlo do promjene vlasti u Budvi, Opština pokreće sudski spor za raskid ugovora, te iz budžeta briše subvencije. Slijede međusobne tužbe i više sudskih sporova koji se vode između dvije strane. Za proteklih sedam godina na račun “Lovćen filma” Opština nije isplaćivala subvencije, pa je kompanija od Opštine obavezu naplaćivala prinudnim putem, aktiviranjem mjenica.

Cadmus Cineplex je bioskop sa četiri sale koji je otvoren još 2015. godine, za vrijeme DPS vladavine. Upravo je to i bio razlog što je dolaskom nove gradske uprave započeta serija sudskih sporova koja ni do danas nije završena.

Ono što je izvjesno je da Opština ne izvršava nijednu od svojih obaveza već nekoliko godina. Takođe, i najnovija opštinska administracija je u budžetu za 2023. odbila da uvrsti obaveze za bioskop što je, izgleda, bila kap koja je prelila čašu i koja je dovela do toga da se pregovori koji su se vodili prekinu.

U decembru je “Lovćen film” poslao posljednju opomenu pred raskid ugovora sa rokom do kraja januara.

”Vijestima” je potvrđeno da je “Lovćen film” upozorio Opštinu da će bioskop zatvoriti već početkom februara ako Opština odmah ne izmiri sve svoje obaveze i ne ispuni sve ono na šta se ugovorom obavezala. Kako se po tom pitanju ništa do danas nije desilo, jasno je da će već prvih dana februara Budva ostati bez svog jedinog bioskopa, a da će Opština ući u još jedan, zasigurno milionski, sudski spor. Takođe, jasno je da bioskop, zbog postojanja drugog spora koji se tiče utvrđivanja ništavnosti osnovnog ugovora, sigurno neće biti moguće opet otvoriti najmanje još četiri godine, odnosno do pravosnažnog okončanja svih sporova. Do tada će oprema koja se nalazi u TQ centru, u prostoru planski namijenjenom za bioskop, sigurno biti potpuno obezvrijeđena i zastarjela. Ceh za sve to opet će plaćati građani Budve, kako onaj finansijski, tako i zbog gubitka jednog od najvažnijih kulturno-zabavnih projekata u gradu.

SDT u avgustu odbacio Krapovićeve krivične prijave

Opština Budva, kako je “Vijestima” rečeno u “Lovćen filmu”, je još u avgustu prošle godine dobila pismeno obavještenje od Specijalnog državnog tužilaštva da su krivične prijave, podnijete protiv aktera posla otvaranja bioskopa u Budvi još za vrijeme mandata gradonačelnika Dragana Krapovića, odbačene.

Opština i dalje odbija da dostavi to objavještenje o odbacivanju predstavnicima “Lovćen filma”, kako je Vijestima rečeno, strahujući da će to biti dokaz u korist vlasnika bioskopa u sporovima koji se vode između “Lovćen filma” i Opštine Budva.

Izvor: Vijesti