18-01-2018

Bogojavljenje: U ponoć se otvara nebo za ispunjenje želja

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi 19. januara, a prema predanju, ko u ponoć pogleda u nebo i zamisli želju, te uhvati momenat kada se nebo otvara, želja će mu biti uslišena.

Bogojavljenje: U ponoć se otvara nebo za ispunjenje želja | Radio Televizija Budva

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji se kod crkava koje poštuju julijanski kalendar slavi 19. januara, a po gregorijanskoj tradiciji 6. januara. Ovim praznikom slavi se objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, odnosno u liku Isusa.

Prema hrišćanskom verovanju, Isus je do svoje 30. godine živjeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom, i upravo je tada pozvao Jovana Krstitelja da ga krsti u rijeci Jordan. Odmah po krštenju, koje je obavljeno porinjanjem u vodu tri puta uzastopce, nebo se otvorilo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin. Upravo ovim krštenjem Isus je označio početak svoje misije.

U moru različitih običaja i vjerovanja, jedno se izdvaja kao omiljeno, i koje će, čini se, najduže i opstati: Na bogojavljensku noć sve je moguće.

Tako, u ponoć, između 18. i 19. januara, potrebno je gledati u noćno nebo i uhvatiti momenat kada se ono "otvara". Tada, svaka želja može biti ispunjena. Ali, potrebno je zamisliti samo jednu, precizno definisanu, i onda su čuda moguća.