13-01-2023

Bolnica Meljine u sistemu javnog zdravstva tek krajem mjeseca

Vlada je krajem godine donijela odluku da Fond zdravstva preuzme finansiranje bolnice Meljine, a formalno upravljanje tom ustanovom neka od državnih bolnica, najvjerovatnije kotorska. Zaposleni u Meljinama su se nadali da će sredinom januara potpisati ugovore o radu i dobiti status radnika u javnom zdravstvu. Na to će morati sačekati vjerovatno do kraja mjeseca, jer još nijesu završene sve potrebne procedure.

Bolnica Meljine u sistemu javnog zdravstva tek krajem mjeseca | Radio Televizija Budva

Bolnica Meljine (Foto: TVCG)

"Komisija uprave za nekretnine završava popis imovine bolnice Meljine, što je zakonska osnova za preuzimanje i uključivanje u javno zdravstvo", kaže direktorka bolnice dr Olivera Elez.

Kako je kazala za Radio Crne Gore, rok za potpisivanje ugovora biće pomjeren, jer se, između ostalog, ispostavilo da su zgrade u kojima se nalaze hirurgija i porodilište upisane na Meljine kompleks, a ne na Bolnicu, pa će taj problem morati biti riješen.

U međuvremenu je osigurano pružanje zdravstvenih usluga građanima Herceg Novog, a od sredine decembra svakodnevno se povećava broj pacijenata.

"Trenutno je popunjeno 70 % kapaciteta na internom odjeljenju", kazala je Elez.

Ona je dodala da se građani svakodnevno interesuju kada će početi sa radom pojedine ambulante. To se očekuje odmah po prelasku u sistem javnog zdravstva.

Slučaj dječaka kojem su tokom praznika u krilu eksplodirale petarde i kome su povrede najprije sanirane u Meljinama, uz brojne hitne slučajeve svakog dana, dovoljno govore o neophodnosti opstanka bolnice, ali i njenog rada u punom kapacitetu. Sa tim su, prema riječima dr Elez, saglasni i u Fondu i u Ministarstvu zdravlja.

Povratak u sistem javnog zdravstva prvi je i osnovni korak za izlazak iz krize. To je i preduslov koji će, kako vjeruju, omogućiti posao za još najmanje sedam ljekara specijalista i većeg broja srednjeg medicinskog kadra.

Izvor: Portal RTCG