13-03-2024

Boreta: Pisanje kao lijek - „Moj novi list” u budvanskom Crvenom krstu

Već više od pola mjeseca, članice seniorskog kluba Crvenog krsta u Budvi imaju priliku da se uključe u radionicu kreativnog pisanja koju vodi diplomirani dramaturg Miloš Boreta. Ova inicijativa predstavlja novo životno poglavlje kako za polaznice, tako i za samog voditelja radionice.


Sa radionice, Foto: Crveni krst Budva

Boreta je za naš portal izjavio da je projekat "Moj novi list" nastao uz svesrdnu podršku i razumijevanje sekretarke budvanske Opštinske organizacije Crvenog Krsta Crne Gore, gospođe Milice Vučinić.

"Prvi put zvanično radim sa osobama starije dobi. Riječ je o dvadesetak naših sugrađanki koje znaju šta je dobra knjiga i koliko im pisanje može biti od pomoći. Jednostavno je trebalo pokrenuti ih i dati im vjetar u leđa. Za kratak period nastale su brojne priče i pjesme, koje će u dogledno vrijeme biti javno predstavljene", kazao je on.



Boreta je izrazio svoje zadovoljstvo što su sve članice redovne, vedrog duha, vole druženje i zainteresovane su za kulturu i umjetnost.

Neke od učesnica radionice kreativnog pisanja, koja se održava jednom sedmično, otkrile su zašto im je posebno važna i pozvale sve zainteresovane sugrađane i vršnjake da im se pridruže.

Julka Dragović (83) je otkrila: "Napokon je moja sveska stidljivo provirila iz fioke i promijenila svoje stanište. Davno napisane priče i misli prvi put sam glasno čitala pred drugima. Sada ponovo, sa davno uspavanim idejama i entuzijazmom koji je voditelj radionice vješto probudio u meni, zaista okrećem novi list te stare sveske."



Slavka Milić (67) ističe: "Bilo je mnogo prilika kroz godine koje su nas poticale da radimo na sebi. Crveni Krst Budva doživljavamo kao svoj dom, jer on to i jeste. Sada smo ponovo ugostile novinara Miloša Boretu, koji prvi put nije došao sa mikrofonom, već sa olovkama, sveskama i divnom energijom. Godine i mudrost koje smo stekle tokom života naučile su nas da prepoznamo onoga ko radi s ljubavlju. Zato nas je brzo podstakao da pišemo o sebi, svojim emocijama i doživljajima."

Nada Đakonović (72) dodaje: "Slušajući i čitajući pjesme i priče svojih koleginica i drugarica, zaboravim na sve poslove, probleme i brige, opustim se, pa i sama dobijem inspiraciju da nešto pišem, a kako naš predavač često kaže – ZAJEDNO SMO JAČI."



Inicijativa "Moj novi list" u budvanskom Crvenom krstu ne samo što pruža prostor za kreativno izražavanje, već i potvrđuje moć pisanja kao terapije i izvor inspiracije za sve generacije.

Kroz ovu radionicu, članice kluba otkrivaju nove aspekte svoje kreativnosti i iskustva, dok voditelj radionice, Miloš Boreta, s ljubavlju podstiče njihovu inspiraciju. Ova zajednička avantura kroz pisanje pokazuje snagu zajedništva i podrške, dok se svaka stranica nove sveske pretvara u otvoreni prozor ka novim idejama i saznanjima.

D.B.