02-03-2022

Budva: Danas prezentacija javnog poziva za investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazinstava

Prezentacija četvrtog Javnog poziva za dodjelu sredstava finansijske podrške za Mjeru 1 „Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava“ - IPARD-a II 2014–2020, za poljoprivredne proizvođače i zainteresovane strane sa područja opštine Budva, biće održana danas u sali Skupšine opštine Budva sa početkom u 15 sati, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Budva: Danas  prezentacija javnog poziva za investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazinstava | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

"Pozivamo sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače da iskoriste priliku i upoznaju se sa mogućnostima koje pruža ovaj javni poziv, kao i IV Javni poziv za Mjeru 3 koji je aktuelan od 14. februar, ove godine", navode u saopštenju.


Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz finasijsku podršku Evropske unije a u sklopu aktivnosti na implementaciji IPARD II programa za programski period 2014-2020 godina, a na osnovu akcionog plana za n+4, najavilo je raspisivanje dva Javna poziva, i to:

IV Javni poziv za mjeru M3:

Investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda, koji je objavljen 14. februara 2022. godine, i

IV Javni poziv za mjeru M1:

Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava, koji će biti objavljen 14. marta 2022. godine.

"Javni poziv za mjeru M3 trajaće 45 dana, a obezbijeđena je podrška u iznosu od 6,0 mil.€, za investicije koje se odnose na izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje objekata; nabavku opreme, mašina i uređaja; kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta predpristupne pomoći Evropske Unije (IPARD II program). Prihvatljivi troškovi kroz mjeru M3 kreću se od 40.000,00 €-1.500.000,00 €", navode u saopštenju.

Kako ističu, investiranjem kroz ovu mjeru crnogorski prerađivački sektor dobija mogućnost modernizacije i povećanja svojih prerađivačkih kapaciteta i dostizanja zahtjevnih standarda EU.

"Nakon objave Javnog poziva za M3, objaviće se i IV Javni poziv za M1, koji će takođe trajati 45 dana, a kroz koji je obezbijeđena podrška u iznosu od 1,25 mil.€, za investicije u izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata; nabavku mehanizacije, opreme i uređaja kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta predpristupne pomoći Evropske Unije (IPARD II program). Prihvatljivi troškovi za ovu mjeru kreću se od 10.000,00 €-500.000,00 €", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ove investicije, kako dodaju, obezbijediće crnogorskim poljoprivrednim prozvođačima povećanje konkurentnosti, modernizaciju i dostizanje standarda EU.


D.B.