02-04-2024

Budva dobija kombi vozilo za prevoz romske i egipćanske djece

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, povodom Međunarodnog dana Roma - 8. april, organizovaće primopredaju kombi vozila koja su donacija školama u Kotoru, Budvi i Ulcinju. Donacija ima za cilj osiguravanje besplatnog prevoza i povećanje uključenosti djece i učenika romske i egipćanske populacije u osnovne škole.


OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša", Foto: Portal RTV Budva

Donacija u Budvi će biti uručena, u četvrtak, 4. aprila u Osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša“ sa početkom u 12h, saopšteno je iz Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.

"Ova vozila su namjenjena za prevoz djece romske i egipćanske populacije u sklopu projekata nevladinih organizacija „OFK Nikšić – fudbal da, droga ne”, zatim “Rae” i NVU „Budo Tomović“ iz Nikšića. Prilikom uručivanja donacija ispred Ministarstva ljudskih i manjinskih prava prisustvovaće načelnik Odjeljenja za unapređenje i zaštitu prava Roma i Egipćana Sokolj Beganaj", navode u saopštenju.

Ovaj događaj naglašava obaveze Crne Gore koje proizilaze iz međunarodnih i strateških dokumenata o važnosti obrazovanja romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori, kao i borbe protiv socijalne isključenosti i diskriminacije.

"Saradnja između navedenih institucija i organizacija je od izuzetnog značaja za povećanje uključenosti djece i učenika romske i egipćanske zajednice u osnovne škole u Crnoj Gori", saopšteno je iz resornog ministarstva.

D.B.