29-05-2018

Budvanin Vasilije Gagović talenat usavršava u Holadniji

Budvaninu Vasiliju Gagoviću, koji se bavi muzikom od sedme godine, instrument kontrabas daje snagu, samopouzdanje i smirenost. Završio je Muzičku akademiju na Cetinju, a potom je odlučio da se usavrši na magistarskim studijama na "Codarts University of Atrs" u Holandskom gradu Roterdamu koje privodi kraju, a onda planira povratak u Crnu Goru.

Budvanin Vasilije Gagović talenat usavršava u Holadniji | Radio Televizija Budva

"Sljedeće godine se vraćam u Crnu Goru. Polagao sam audiciju za Crnogorski simfonijski orkestar i primljen sam. I sa njima sam već svirao na četvrtoj godini dok sam bio na Cetinju i završavao fakultet, kao i pripravnički" istakao je on za MNE magazin.

Osnovne i specijalističke studije završio je na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Aksamit Pavela koji, kako kaže, nažalost nije više među nama, a po njegovoj preporuci počeo je da svira kontrabas. Kaže da je neopisiv osjećaj svirati jedan tako moćan instrument.

"Najviše vremena provodim svirajući na njemu, te stoga mogu slobodno reći da je on veliki deo mog života", priča Vaslije.

U toku studija, prisjeća se on, ukazala mu se prilika da se oproba u inostranstvu i 2014. godine dobio je stipendiju od Global UGRAD (finansiran od State departmenta), te je završio treću godinu studija na Virginia Commonwealth University (VCU).

Nakon povratka i završetka specijalističkih studija na Cetinju odlučio je da nastavi školovanje i usavršavanje na magistarskim studijama u Holandiji, u klasi prof. Petera Leerdam.

"Studije su izuzetno zahtjevne, program i sistem rada kompleksan. U toku godine, osim standardnih provjera i solo koncerata, pripremamo se i za orkestarske audicije koje su veoma zahtjevne i bitne za nas muzičare" istakao je Vasilije.

Uspjeh

Položio je, kako kaže, audiciju i postao član Nacionalnog orkestra mladih studenata Holandije i Belgije (NJO) i sa njima je svirao koncerte u najpoznatijim koncertnim dvoranama Holandije. Akademija u Roterdamu, pojašnjava Vaslije, organizuje master klasove i sarađuje sa drugim akademijama, što je značajno za razmjenu iskustava i napredak.

"Sarađivao sam sa velikim imenima, kao što su: Luis Cabrera, Dominic Seldis, Matthew Midgley, Robert Franenberg i drugi. Sa orkestrom Codartsa učestvovao sam i na Gergiev festivalu pod dirigentskom palicom svjetski poznatog dirigenta Valery Gergieva", rekao je on za MNE magazin.

Kako je ispričao, na magistarskim studijama, pored standardnog programa solo i orkestarskog izvođenja, obavezan je istraživački rad kroz koji imate mogućnost da napredujete i usavršavate znanje i sviranje kroz razne metode istraživanja.

"U toku istraživanja prvi put sam se susreo sa istorijskim instrumentom Viennesse kontrabas koji se svirao u klasicizmu. To je instrument sa drugim štimom žica nego kontrabas koji koristimo danas što zahtjeva i drugaciju tehniku sviranja. Tokom ovog istraživačkog rada imao sam priliku da radim sa ekspertima iz Belgije i Holandije (Robert Franenberg i Korneel Le Compte), što je značajno s obzirom na to da nemamo priliku često da se susrećemo sa ovakvim instrumentom i upoređujemo načine sviranja", priča on.



Nedavno je uspješno odbranio istraživački rad koji će, zbog visoke ocjene koju je dobio publikovati Codarts.

Krajem marta položio je, takođe, audiciju za "Mediterranean Youth Orchestra" i postao je njihov član. Mediteranski mladi orkestar, kako je pojasnio, čine članovi iz svih mediteranskih zemalja.

"Bile su audicije u većini zemalja, a mene je obavijestio i omogućio mi Crnogorski simfonijski orkestar da sviram na audiciji kao njihov član i predstavljam Crnu Goru u ovom orkestru. U tom sam orkestru jedini iz Crne Gore", istakao je Vaslije.

Sa njima će, kako najavljuje, nastupati na festivalu „ Aix En Provence“ u Francuskoj,a imaće priliku da se usavršava i radi sa muzičarima iz čuvenog Lonskog simfonijskog orkestra.

"Muzika i studije zahtjevaju mnogo truda, upornosti, odricanja, rada na časovima i predavanjima, kao i kod kuće" priznaje on.

Kao jedini student iz Crne Gore na Codartsu, trudi se, kaže Vasilije, da na najbolji mogući način promoviše svoju zemlju i njene ljepote.

"Stekao sam mnogo prijatelja koji su očarani našom zemljom i koji će je posjetiti. Život u Holandiji, rad sa profesorima, znanje i iskustvo koje sam stekao, pomoći će mi da obogatim svoje muzičko umijeće koje ću rado prenositi i pokazati sviranjem u Simfonijskom orkestru Crne Gore, od naredne muzičke sezone", zaključio je mladi umjetnik.