28-12-2023

Budžet prošao u načelu, nema povećanja plata prosvjetarima

Predlog Zakona o budžetu za narednu godinu u načelu prihvaćen je na sjednici Skupštine Crne Gore.


Printscreen: TVCG

Amandman Građanskog pokreta URA kojim je bilo predviđeno povećanje plata prosvjetarima za 10 odsto od 1. januara nije usvojen na sjednici.

Nije usvojen ni amandman URA o povećanju zarada zaposlenima u sudskom savjetu i u sistemima sudstva, kao ni amandman za veća sredstva tužilaštvu.

Amandman koji se odnosi na povećanje zarada, za 10 odsto, zaposlenima u Ustavnom sudu Crne Gore nije dobio potrebnu većinu.

Takođe, ni amandman koji se odnosi na povećanje zarada zaposlenima u javnoj upravi i pravosuđu nije dobio potrebnu većinu.

Poslanik URA Miloš Konatar kazao je da su poslanici uporni u odbijanju njihovih amandmana, ali da će oni biti još uporniji.

Poslanici će se večeras izjasniti o 163 amandmana.

Podsjetimo, kako je ranije u Skupštini kazao ministar finansija Novica Vuković, ukupni izdaci budžeta za 2024. godinu projektovani su na 3,48 milijardi eura, i u odnosu na ovu godinu veći su za za 496 miliona eura.

Izvorni prihodi budžeta projektovani su na 2,7 miliona eura.

"Najveća povećanja troškova odnose se na dodatna izdvajanja za mandatornu potrošnju i infrastrukturne projekte", kazao je Vuković.

Kako je naveo, nacrtom budžeta neproduktivna potrošnja umanjena je za 35 miliona eura.

Izdvajanja za socijalna staranja projektovano je na 989 miliona eura, 33% ukupnih izdataka budžeta i čine najveći sektor u Budžetu države.

"Od toga za potrebe prava iz penziono-invalidskog osiguranja planirano je 737 miliona eura što je 170 miliona uvećanja, čime je obuhvaćeno i povećanje minimalnih penzija i redovna usklađivanja", kazao je Vuković.

Najavljeno je da će od 1.januara minimalna penzija za 74.000 penzionera biti izjednačena sa minimalnom platom od 450 eura.

Budžetom za 2024. godine projektovano je i zaduženje do 650 miliona eura.



(portal RTCG)