25-02-2024

CDPR: 57 godina od početka prvih aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) dobilo je na poklon rad „Žabljak i visine Crne Gore” crnogorskog umjetnika skulptora Mića Blagojevića.


Foto: CDPR

Rođen je na Pirlitoru, Žabljak, dok je VPŠ završio u Herceg Novom u klasi akademika Voja Stanića koji je ovog mjeseca doživio stoti rođendan na čemu mu iskreno čestitamo. Studirao je zatim na Visokoj školi za umjetnost i arhitekturu u Marseju / Republika Francuska.

U Francuskoj je cijelo vrijeme radio u ateljeu skulptura Fransoa Busea gdje je specijalizirao sitnu plastiku i medaljarstvo. Danas živi i stvara na Žabljaku.

Povod za poklon rada CDPRu je obilježavanje 57. godina od početka prvih aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori, kao i nastanka Društva Crne Gore za borbu protiv raka čiji je prvi predsjednik bio pokojni akademik prof dr Ljubomir Rašović.

Ono što izdvajamo i jako je interesantno i danas za javnost je sljedeće, a to je da je Društvo Crne Gore za borbu protiv raka još prije 53. godine, tj od 1 do 8. marta 1971.godine, u Crnoj Gori po prvi put organizovalo Nedjelju borbe protiv raka zajedno sa društvima za borbu protiv raka Republika bivše SFRJ. Takođe treba naglasiti da je Nedjelja borbe protiv raka 1973. godine bila posvećena problemu pušenja i raku pluća po prvi put na ovim prostorima. Međutim početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća Društvo Crne Gore za borbu protiv raka je smrću velikog broja kadrova - entuzijasta, ratnim okruženjem, kao i raspadom bivše domovine - SFRJ prestalo da postoji. Stoga CDPR kao nasljednik i baštinik tradicije starog Društva.osim podsjećanja na pedeset sedam godina od nastanka Društva Crne Gore za borbu protiv raka i prvih aktivnosti u borbi protiv raka 1967 - 2024., ima zadatak i da opomene i pozove građane/ke da pored naše stalne
borbe protiv raka, treba zajedno da učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest koliko je to moguće.

U ostvarivanju sveobuhvatne borbe protiv raka zadatak CDPR-a je da podstiče i koordinira aktivnost članova i aktivista u borbi za smanjivanje broja novooboljelih od ove opake bolesti. Istovremeno CDPR je kao cilj postavilo i smanjenje stope smrtnosti od raka u Crnoj Gori, kao i podizanje kvaliteta života oboljelih.

Borba protiv pušenja (jedan od glavnih, ako ne i glavni uzročnik vezan za nastanak ove opake bolesti) i poštovanje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda (prvi je donesen na našu inicijativu prije tačno dvadeset godina), je takođe jedan od ciljeva CDPR-a.