31-05-2018

Svjetski dan borbe protiv pušenja

Danas se u svjijetu obilježava Dan borbe protiv pušenja pod motoom "Duvan i bolesti srca", koji je odredila Svjetska zdravstvena organizacija, te se u skladu sa ovom temom organizuju brojni edukativni programi i izložbe u Crnoj Gori.

Svjetski dan borbe protiv pušenja | Radio Televizija Budva

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa JU Dječji savez Podgorica tradicionalno, sedamnaesti put, organizuje nagradni Konkurs za likovne i literarne radove za učenike osnovnih škola u Crnoj Gori. Stalni povod Konkursa je Svjetski dan borbe protiv pušenja – 31. maj, za koji je SZO odredila temu krajem januara: „Duvan i bolesti srca” (World No Tobacco Day – 31. May 2018: „Tobacco and heart disease”).

Predsjednik Crnogorskog društva za borbu protiv raka, Domagoj Žarković istakao je da na taj način apeluju na opasnost pušenja u svijetu tokom 2018. godine.

-Tema ovogodišnjeg Konkursa, kako za likovne, tako i za literarne radove je: „Zdravim srcem crtam i pišem u borbi protiv pušenja”.

Likovni radovi moraju biti rađeni na formatu bloka broj pet, a tehnika rada je dozvoljena svim mogućim likovnim sredstvima, dok bi literarni radovi trebalo da budu napisani najduže na dvije stranice, objasnio je Žarković.

Radove na Konkurs, koji je otvoren za učenike od četvrtog do devetog razreda naših osnovnih škola u vremenu od 15. aprila do 15. maja tekuće godine , treba slati na adresu: JU Dječji savez Podgorica – ulica Bokeška br. 2, 81000 Podgorica.

Tročlani žiri će odabrati po tri najbolja rada iz obje oblasti i nagraditi ih, s tim što je prva nagrada za mlade likovnjake i literate sedmodnevni boravak u Odmaralištu Dječjeg saveza Podgorice na Veruši. Nagrade za druga i treća mjesta, kao i specijalne nagrade i pohvale najboljima u obje konkurencije, obezbjedio je CDPR u vidu kompleta CD-a, kao i knjiga – monografija slikara u saradnji sa Crnogorskom akademijom za nauku i umjetnost (CANU).

Nagrade će biti dodijeljene na Izložbi najboljih i izabranih radova, koja je predviđena da bude održana na sam Svjetski dan borbe protiv pušenja u jednom od izložbenih prostora u Podgorici.