12-06-2020

CDPR danas posjetio budvanski Dom Zdravlja

Aktivisti Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) posjetili su ZU DZ Budva, i tom prilikom direktorki dr Vesni Vučetić, uručen je edukativni materijal „Riba - hrana i lijek” za pacijente i sve one koji koriste usluge ove medicinske ustanove, saopšteno je iz CDPR-a.



"Edukativni materijal CDPR u vidu brošure obuhvata osnovna
obavještenja i naznake o sastavu mesa riba, vitaminima i sastojcima koje sadrži, sastavu ribljeg ulja, kao i u čemu pomažu esencijalne masne kiseline koje su takođe u velikoj mjeri prisutne u ribi i ribljem ulju", navodi se u saopštenju.

"U brošuri je ukratko data podjela riba na morske i slatkovodne, od kojih se morske dijele na plavu i bijelu ribu, a slatkovodne na šaranske i pastrmske vrste.

U nastavku brošure data su takođe i osnovna obavještenja o načinima pripreme za jelo i bolestima koje sprečava ishrana bogata ribom. Preporuka je da to budu najmanje dva obroka ribe svake nedjelje, jer je riblje meso jedna od najvažnijih i najzdravijih namirnica u prehrani čovjeka", dodaje se u saopštenju.


Foto: CDPR

"Brošura je stoga štampana da istovremeno posluži pacijentima koji već imaju nekih problema, ali i da bi djelovala preventivno na sve u borbi protiv raznih bolesti, među kojima su svakako najteže kancer i bolesti srca i krvnih sudova. Brošura „Riba - hrana i lijek” može se tako sada osim u kancelariji CDPR-a u KIC-u „Budo Tomović”, naći i u ZU DZ Budva", zaključuje se u saopštenju.