01-05-2020

Češka dodatno ublažava mjere: I frizeri počinju sa radom

Češka je u petak predstavila nacrt pravila za bioskope, frizerske salone i druga zanimanja, koja sa radom počinju 11. maja. Zabranjena je konzumiranja hrane i pića u bioskopima, dok zemlja popušta mjere uslijed usporavanja širenja koronavirusa.


Prag

Foto: Petr David Josek/AP

"Frizeri će morati nositi i maske i zaštitne ogrtače, dok će manikiri i pedikiri takođe morati nositi rukavice, rekao je na konferenciji za medije ministar zdravlja", Adam Vojteh. Njihove mušterije moraju biti odmaknute dva metra jedna od druge.

"Što se tiče brijača i frizera, ključno je da imaju dvostruku respiratornu zaštitu", Vojteh je rekao. "Tako da uz masku moraju imati i zaštitni ogrtač."

Ova zemlja oprezno otvara svoju ekonomiju usljed znakova da je zaraza pod kontrolom. Škole, trgovine i restorani bili su zatvoreni, a u martu je uveden karantin.

Češka je dosad prijavila 7.689 zaraženih te 237 umrlih. U četvrtak su zabilježena 103 nova slučaja, što je prvi put nakon 21. aprila da se broj novozaraženih popeo iznad 100. Aktivni slučajevi su u padu.

Vlada je rekla u četvrtak da će u sljedećoj fazi popuštanja mjera, 11. aprila, dopustiti otvaranje kulturnih i sportskih događaja do 100 ljudi. To će takođe uključivati trgovačke centre i veće trgovine.

U bioskopima publika će morati svaki drugi red ostaviti praznim, dok parovi mogu sjediti zajedno, ali moraju biti odvojeni od drugih.

"Neće biti moguće konzumirati ili prodavati bilo koju hranu, uključujući i pića", rekao je Vojteh, dodavši da maske moraju ostati na licima i tokom filma. "To znači da nema kokica."

U restoranima s terasama gosti koji ne jedu zajedno moraju sjediti udaljeni 1,5 metara jedni od drugih, no mogu ukloniti maske dok jedu i piju.

Prodavnice do 2.500 kvadratnih metara otvorili su se u ponedjeljak, a restorani, pabovi i hoteli trebalo bi da budu otvoreni u sljedećoj fazi 25 maja.


Izvor: Vijesti