17-11-2020

CG kupuje 70 hiljada antigenskih testova

Crna Gora će, po preporuci Instituta za javno zdravlje, u hitnom postupku nabaviti 70.000 brzih antigenskih testova za šta je iz budžetske rezerve izdvojeno 700.000 eura, saopšteno je večeras iz Vlade.

CG kupuje 70 hiljada antigenskih testova | Radio Televizija Budva

PCR laboratorija (Foto: gov.me/arhiva)

Vlada je u četvrtak, 5. i u ponedjeljak 9. novembra 2020. godine, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade, usvojila Informaciju o potrebi obezbjeđivanja sredstava za nabavku brzih antigenskih testova na novi koronavirus.

Vlada je, kako je saopšteno, usvojila i Informaciju o isplati stimulacije za zaposlene u sektoru javnog zdravstva koji rade sa COVID-19 pacijentima za oktobar 2020.

"Vlada Crne Gore je 8. oktobra dala saglasnost da se u uslovima vanrednih okolnosti za zaposlene u sektoru javnog zdravstva koji rade sa COVID pacijentima, kao i zaposlenima u Institutu za javno zdravlje Crne Gore (zaposleni koji rade na poslovima prijema i obrade uzoraka za rtPCR testiranje na novi koronavirus CoV SARS-2, kao zaposleni koji rade ili su dodatno angažovani iz drugih sektora u okviru Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti), isplati stimulans u visini od 30 odsto na redovnu zaradu za mjesec septembar 2020.godine.

U skladu sa Odlukom 2.500 zaposlenih u javnom sektoru zdravstva ili 29 odsto od ukupnog broja zaposlenih dobilo je stimulacije u ukupnom iznosu od 271,408 eura neto, odnosno 405,077 eura bruto. Ministarstvo zdravlja je predložilo da se stimulans u visini do 30 odsto na redovnu zaradu isplati i za oktobar 2020", navedeno je u saopštenju.

Vlade je usvojila i Informaciju o realizaciji Programa subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa Covid19 i zadužila Ministarstvo finansija da, po dostavljenim izvještajima Ministarstva ekonomije, sa Tekuće budžetske rezerve izvrši plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica lokalnim samoupravama.

"U Informaciji je navedeno da su u okviru II i III paketa Vladinih mjera do sada subvencionisane zarade za preko 73 hiljade zaposlenih u 15,6 hiljada privrednih subjekata. Iznos isplaćenih sredstava za subvencionisanje zarada za period april – septembar dostigao je 51,5 miliona eura, a od 1. novembra je započeta isplata oktobarskih zarada i u prvoj nedjelji tekućeg mjeseca je po ovom osnovu isplaćeno 2,4 miliona eura.

Programom subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19, u okviru III paketa mjera, nastavljena je isplata subvencija dijela neto minimalne zarade, kao i dijela poreza i doprinosa na minimalnu zaradu, ovog puta za jul, avgust i septembar. Vlada je, naknadno, 15. oktobra odlučila da produži primjenu ovog programa za još dva mjeseca, tj. za oktobar i novembar", saopšteno je iz Vlade.

Izvor: RTCG