26-07-2014

Crna Gora osvojila Evropsku ligu

Crnogorski odbojkaši savladali su večeras u Budvi, u revanš meču finala, selekciju Grčke 3:1 (22:25, 25:18, 25:18, 25:21) i sa dva trijumfa u finalu osvojili šampionski trofej.

Crna Gora osvojila Evropsku ligu | Radio Televizija Budva

Konačno je i crnogorska reprezentativna odbojka dočekala svojih “pet minuta slave” – sa devet pobjeda i svega tri poraza, izabranici Slobodana Boškana su više zasluženo osvojili Evropsku ligu, u tek drugom učešću, i ostvarili najveći uspjeh u istoriji naše odbojke.

Ćaćić i drugovi su u Solunu udarili temelj za konačan trijumf (pobjeda od 3:2), a u Budvi, jednostavno, nijesu protivniku dozvolili da ponovi ono što je uradio protiv Slovenije u polufinalu. Grčka je samo priprijetila vođstvom od 1:0, sve ostalo je bila “demonstracija sile” naše reprezentacije.

“Svjetska ligo eto nas, Montenegro”, bio je jedan od transparenata istaknutih na tribinama Mediteranskog sportskog centra.

Osvajanjem Evropske lige, Crna Gora je stekla pravo da učestvuje u Svjetskoj ligi, znatno jačem, finansijski i organizaciono zahtijevnijem, ali i isplativijem takmičenju. Međutim, OSCG će morati da ispuni brojne finansijske i organizacione uslove da bi se našao u Svjetskoj eliti, ali to neće moći sam. Ali, “crnogorska odbojkaška kuća” sada, konačno, ima pravo i razloga da zakuca na vrata države i traži neophodnu pomoć...

Što se same utakmice tiče, u odnosu na solunski duel Boškan je izvršio tri izmjene u startnoj postavi, Dabović, Ćulafić i Vukašinović dobili su prednost u odnosu na Strugara, Minića i Lakčevića.

Do 15:15 igralo se poen za poen, ekipe su se smjenjivale u vođstvu, gdje je samo Grčka jednom imala dva poena prednosti (8:6). Onda se Mitar Đurić as poenom počeo mini seriju Grka, koju su greškama nastavili Ječmenica i Ćulafić za vođstvo gostiju od 18:15.

Crna Gora je uspjela da se vrati u igru, izjednači na 22:22, ali je tu i stala. Kokinakis je ponovo donio prednost Grcima, potom je Đurić izblokirao Ječmenicu, a tačku na set stavio je Takuridis, koji je blokom zaustavio Ćulafića.

Crna Gora je u drugom setu ekspresno izjednačila, iako su gosti na prvom tehničkom tajm-autu imali istu prednost kao u prvom setu (8:6), a vodili su do 11:10. Nakon servis greške Đurića za izjednačenje na 11:11, na servis je došao Ćulafić, i na njegov servis stigla je serija od 6:0 (tri bloka Gojka Ćuka jedan Dabovića, as i kontra Ćulafića) za nedostižnih 17:11.

“Crveni” su najveću predost u ovom setu imali kod 22:14 i 23:15, pri čemu su u ovom setu naša selekcija osvojila čak sedam poena iz bloka.

U trećem setu dileme nije bilo od početka, Grci su jedino poveli 1:0. Na prvom tehničkom tajm-autu je domaćin vodio 8:5, tri poena prednosti je imao i na drugom (16:13), da bi Ćaćić asom donio prednost od 19:15, koju Grci više nijesu mogli da stignu, pa je već bila očigledna nervoza kod njih, jer su osjetili da je kraj blizu.

Tako je i bilo, jer je Crna Gora u četvrtom setu preuzela stvari u svoje ruke nakon prvog tehmičkog tajm-aut (6:8), a serijom 5:0 (4:0 na servis Ćulafića) “crveni” su poveli 15:11 i prelomili set, samim tim i meč, pa je nešto kasnije slavlje u do sada najbolje popunjenom Mediteranskom sporrtskom centru moglo da počne...

Za MVP finala Evrolige izabran je korektor Crne Gore Miloš Ćulafić.

"Konačno, dugo je trajalo isčekivanje jednog ovakvog trofeja. Baš smo naporno radili protekla tri mjeseca, presrećan sam što smo na ovakav način sve to krunisali. Ubjedljivo i dobrom igrom smo porazili Grčku, vidjelo se da smo svi spremni, da smo pravi kolektiv. Ponosan sam na sve momke", rekao je Ćulafić.

Iako je ceremonijom proglašenja bilo predviđeno da to uradi delegat meča i potpredsjednik Evropske odbojkaške konfederacije Jan Hronek, pobjednički pehar kapitenu Crne Gore uručio je predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković, koji je, razumljivo, sijao od sreće nakon meča.

Zlatne medalje uručili su Pajković i Lazar Rađenović, predsjednik Opštine Budva, srebrne medalje Natalija Panurija, otpravnik poslova u Grčkoj ambasadi u Crnoj Gori.

Crna Gora je postala deveti pobjednik Evrolige, koja se igra od 2004. godine.

Po dva trijumfa u ovom takmičenju imaju samo Holandija i Slovačka, dok su po jednom pehar osvojili Češka, Rusija, Španija, Njemačka, Portugal i Belgija.

Crna Gora – Grčka 3:1 (22:25, 25:18, 25:18, 25:21)

Budva – Mediteranski sportski centar. Gledalaca: 800. Sudije: Borislav Pobornikov (Bugarska) i Nikolas Hekford (Engleska). Poeni iz napada: Crna Gora 48, Grčka 47. Poeni iz bloka: Crna Gora 12, Grčka 8. Poeni iz servisa: Crna Gora 6, Grčka 5. Greške: Crna Gora 22, Grčka 31.

Crna Gora: Minić, DABOVIĆ 4, Babić, G. ĆUK 8, Strugar, ĆAĆIĆ 10, Lakčević (libero 2), Radunović, B. ĆUK 16, VUKAŠINOVIĆ (libero 1), JEČMENICA 8, ĆULAFIĆ 20.

Grčka: ĐURIĆ 15, FILIPOV 1, KOKINAKIS 11, PROTOPSALTIS 11, Đumakas, EFRAIMIDIS (libero), TAKURIDIS 13, PELEKUDAS 1, Kumentakis, DALAKURAS, Kanelos 8, Angelopulos.