27-08-2023

Crnoj Gori fali 3.000 žena, za 20 godina će ih biti 8.000 manje nego muškaraca

U Crnoj Gori postoji deficit od 3.000 žena u reproduktivnom dobu, a projekcije su da će za manje od 20 godina biti 8.000 žena manje nego muškaraca, pokazuju podaci iz Strategije razvoja zdravstva koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja. Demograf Miroslav Doderović u izjavi za Dan ocjenjuje da je ovolika razlika u broju žena i muškaraca udar na demografiju društva i da će posljedice biti katastrofalne. On ističe da je ovo očigledan dokaz postojanja selektivnih abortusa u Crnoj Gori.

Crnoj Gori fali 3.000 žena, za 20 godina će ih biti 8.000 manje nego muškaraca | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

“Selektivni abortusi i ta borba za muškog potomka ne znače produžetak loze, već, naprotiv, uništavanje društva. Patrijarhalni stav da samo muški potomci obezbjeđuju nastavak loze potpuno je pogrešan, jer ako se ne rađaju djevojčice, ti muški potomci će ostati bez partnerki i potomstva, što vodi demografskom disbalansu i na kraju kolapsu”, naglasio je Doderović.

On ističe da je tranzicija u Crnoj Gori dovela do toga da imamo oko 5.000 bogatih porodica koje se takođe bore samo za muške potomke, kako bi zadržale imetak.

“Ako mi u ovom trenutku imamo manjak od 3.000 žena, do manjka od 8.000 doći ćemo i za manje od 20 godina. To u praksi znači uništavanje nekih sredina, posebno na sjeveru. Sela već nestaju, a kako je krenulo, isto će se desiti i sa pojedinim gradovima, ukoliko se nešto hitno ne preduzme”, ocijenio je Doderović.

Kako se navodi u dokumentu Ministarstva zdravlja, u pogledu prosječne starosti stanovništva, prema podacima Monstata sa posljednjeg zvaničnog popisa iz 2011. godine, žene, koje trenutno čine većinu stanovništva Crne Gore, dominantno su zastupljene u kategoriji stanovništva preko 65 godina, dok muškarci čine minimalnu većinu između 15 i 64 godine.

“Posebno je značajno istaći da je u najmlađoj grupi stanovništva više dječaka (52 odsto), dok je u najstarijoj grupi stanovništva (preko 65 godina) više žena, (56,7 odsto). Prema podacima dobijenim od Monstata, u posljednjih dvadeset godina godišnji koeficijent nataliteta bio je u prosjeku 109 dječaka na 100 djevojčica. Samo u 2009. na 100 devojčica rođeno je 113 dečaka”, konstatovano je u strategiji.

Što se tiče stope mortaliteta žena i muškaraca u Crnoj Gori u 2021. godini, mortalitet je dostigao novi vrhunac u martu, kada je u poređenju sa periodom prije pandemije kovida bio veći za 68 odsto, a zatim se smanjio i do juna dostigao prosječan nivo prije pandemije.

“Tokom ljetnje sezone 2021. nastavljen je trend rasta, tako da je broj umrlih u avgustu povećan za 40 odsto, a u septembru za 60 odsto u odnosu na prosjek prije pandemije kovid-19. Povećani nivo mortaliteta održan je u oktobru i novembru 2021. godine (55 odsto) i (57 odsto). Povećanje mortaliteta tokom pandemije, posebno u starosnoj grupi 60+, uslovilo je smanjenje očekivanog životnog vijeka u Crnoj Gori za 9,6 mjeseci. Očekivani životni vijek za žene je smanjen za 8,4 meseca, dok je za muškarce smanjen za 9,6 meseci, što je rezultiralo smanjenjem ukupnog očekivanog životnog vijeka sa 76,7 na 75,9 godina. Pandemija virusa kovid-19 imala je značajan uticaj na stopu mortaliteta u prethodnih nekoliko godina, gdje podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju veći broj umrlih muškaraca u odnosu na ukupan broj umrlih žena”, navodi se u strategiji.

Izvor: Dan