30-11-2020

Da li bi Bil Gejts bio bogatiji od Bezosa da ne daje novac u humanitarne svrhe?

Bil Gejts je u humanitarne svrhe dao više od 50 milijardi dolara, potvrđuje USA Today koja je detaljno istraživala njegove prihode i ulaganja.


Foto: Ilustracija/Economictimes

On danas prema Blumbergovom indeksu vrijedi 129 milijardi, a na Forbsovoj listi zauzima četvrtu poziciju sa 119 milijardi.

Međutim, čak i kada ne bi donirao, Džef Bezos bi ga pretekao na obje liste, na kojima je već dugo prvoplasirani. Istovremeno ovog mlijardera i osnivača Amazona javnost kritikuje baš zbog toga što najmanje ulaže u humanitarne svrhe od svih poznatih bogataša. Njegova ulaganja u humanitarne svrhe od 1997. izlisatao je Biznis insajder, ali ona su daleko od onoga što je Bezos dao.

Čovjek koji je ove nedjelje pretekao Gejtsa, osnivač Tesle Ilon Mask, obećao je da će donirati polovinu svog bogatstva, podsjeća portal Startit. To je rekao kada je vrijedio oko dvije milijarde. Danas ga Forbs stavlja na treću poziciju sa skoro 130 milijardi. Prema procjenama ovog lista iz septembra ove godine, do sada je dao 100 miliona u humanitarne svrhe, odnosno manje od jednog procenta.

Zanimljivo je kada se porede ova tri milijardera, da dok je Gejts upozoravao na pandemiju i ulagao ogroman novac da se ona sanira, Bezos i Mask nisu obustavljali rad u svojim pogonima, a stotine radnika Amazona je bilo zaraženo. Naravno, tip njihovog poslovanja je takav da je pandemija doprinjela bogaćenju.

Još jedan inovator pri vrhu liste milijardera je i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg. On i njegova supruga su rekli kako će donirati 99 odsto svih prihoda. Do sada je donirao više od 45 milijardi.

Ukoliko bi sva četvorica donirala jednak dio u odnosu na svoje bogatstvo, liste najbogatijih bi izgledale potpuno drugačije. Ono što treba napomenuti jeste da je Bil Gejst puteve za svoje bogaćenje trasirao još u prošlom vijeku i da je filantropiji posvećen 20 godina, a dvojica od trojice navedenih u to vrijeme nisu ni razmišljali o svojim biznisima.


Izvor: B92