05-08-2023

Đaković: U Crnoj Gori nema sporne serije čačanskog čipsa

Sporna serija čipsa iz Čačka za koju je utvrđeno da je kancerogena, nije dospjela na tržište Crne Gore, pa nema razloga za zabrinutost, potvrdio je u izjavi za Portal RTCG direktor Uprave za bebijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.


Foto: Pixabay

Ranije danas su regionalni mediji objavili da je za čips “Chips bits bytes” (rebrasti paprika), proizvođača Chips way d.o.o. iz Čačka na hrvatskoj granici utvrđeno da sadrži visok nivo kancerogenog akrilamida.

To su utvrdili inspektori u Hrvatskoj, a ova informacija je objavljena i na sajtu Evropske komisije.

Đaković za naš portal navodi da nema razloga za brigu jer se sporna serija ne nalazi na našem tržištu.

“Na našem tržištu nema čipsa iz pomenutog lota i serije, a radi se o proizvodu, koji pod određenom franšizom za jedan trgovinski lanac pakuje pomenuta fabrika. Od ovog proizvođaca na našem tržištu postoje drugi proizvodi, koji su redovno kontrolisani u skladu sa planovima službenih kontrola naše Uprave”, istakao je Đaković.

Naveo je da će ustanova na čijem je on čelu u narednom periodu pojačati kontrolu svih sličnih proizvoda kroz pojačan monitoring na tržištu.

“Radi otklanjanja sumnje u ispravnost proizvoda, kao i u cilju veće zdravstvene sigurnosti potrošača”, zaključio je Đaković.

Da čips “Chips bits bytes” ima kancerogenu supstancu, prijavila je Hrvatska, a obavještenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju.

Akrilamid se obično nalazi u hlebu, prženom krompiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima i kafi.

Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procjenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.

(RTCG)