20-07-2023

Danas je Svjetski dan skoka

Danas se obilježava svjetski dan skoka. Postoje razne vrste skokva, od onih dječjih razigranih do skokova koji zavrijeđuju medalje. Mi ćemo predstaviti neke od njih, odnosno prenijeti tehnike izvođenja određenih skokova u vis.

Danas je Svjetski dan skoka | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Moderni skok u vis pojavio se u Njemačkoj u 18. vijeku u okviru fizičke edukacije djece, a u 19. vijeku u Engleskoj razvio se u takmičarski sport. Evolucijski razvoj tehnike skoka u vis doživio je niz modifikacija, od zgrčke ili legs-up tehnike, prekorčne ili makaza tehnike, dvostruke makaze ili Sweeney (Eastern cut-off) tehnike, zgrčne ili Horine (Western roll) tehnike, opkoračne ili Straddle tehnike do leĊne ili Fosbury- Flop tehnike.

Zgrčka ili legs-up tehnika izvodi se iz okomitog zaleta na ljetvicu, a skakač nakon odraza flektira zglob kuka i koljena da bi postigao čučeći položaj u trenutku prelaska preko ljetvice.

Prekoračna ili makaza tehnika je najjednostavnija tehnika skoka u vis kod koje nakon zaleta pod uglom od 45°slijedi odraz vanjskom nogom, a zamašna noga se podiže iznad visine ljestvice.

Nakon toga slijedi podizanje noge, prelazak ljestvice te doskok na zamašnu nogu. Zbog svoje strukturalne jednostavnosti ta se tehnika primjenjuje u radu s djecom mlađih dobnih skupina.

Dvostruke makaze ili Sweeney (Eastern cut-off) tehnika razvila se iz prekoračne tehnike. Nakon zaleta slijedi odraz, te podizanje opružene zamašne noga uz rotaciju trupa do horizontalnog položaja. Rotacija trupa omogućava podizanje kukova na veću visinu, a za efikasno izvođenje tehnike potrebna je dobra koordinacija i fleksibilnost.

Zgrčna ili Horine (Western roll) tehnika izvodi se zaletom od 7 do 11 trkačkih koraka (≈14 m) i pod uglom od 45° na ravninu ljestvice. Zamašna noga savijena u koljenom zglobu podiže se prema ljestvici, a zamah završava u vodoravnom položaju. Odrazna noga se privlaĉi na grudi, dok se desna ruka spušta dolje iza ljestvice. Ljestvica se prelazi uz “poniranje” pomoću kružne akcije koljena i stopala oko ljestvice i u smjeru doskočišta. Doskok se vrši na ruke i odraznu nogu.

Opkoračna ili Straddle tehnika izvodi se iz brzog zaleta dužine 5 do 9 trkačkih koraka. Nakon odraza slijedi zamah pruženom nogom i desnom rukom prema gore, čime se postiže rotacija tijela oko uzdužne ose. Stopalo odrazne noge poĉinje se povlaĉiti uz tijelo. Skakač se prsima okreće oko ljestvice. Doskok se vrši na ruke, desno rame i bok.

Leđna tehnika ili Fosbury-Flop pojavljuje se 1968. godine na OI u Meksiku kada kada je Dick Fosbury osvojio zlatnu medalju sa rezultatom 224 cm. Ona se razlikuje od drugih tehnika skoka u vis jer se izvodi iz polukružnog zaleta i prelaska letvice leđima. U današnje vrijeme svi skakaĉi u vis koriste leđnu tehniku, a i svi važeći svjetski rekordi postignuti su upravo tom tehnikom (Javier Sotomayor-245 cm i Stefka Kostadinova-209 cm).