11-06-2019

Danas sastanak Mediteranske komisije u Budvi

Crna Gora će biti država domaćin sastanka Mediteranske komisije za održivi razvoj, koji će početi danas u hotelu Maestral u Budvi.

Danas sastanak Mediteranske komisije u Budvi | Radio Televizija Budva

Sastanak će otvoriti ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

Sastanak Mediteranske komisije za održivi razvoj, koji će trajati do četvrtka, organizuje se tokom predsjedavanja Crne Gore tom komisijom, za period od ove do naredne godine.

„Komisiju čine subjekti relevantni za sprovođenje politike održivog razvoja, a sastanku će prisustvovati predstavnici država Mediterana, organizacija koje povezuju lokalne zajednice, nevladin sektor, međuvladine organizacije i udruženja parlamentaraca Mediterana“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku će se, između ostalog, diskutovati o aktivnostima Mediteranskog akcionog plana koje su usmjerene na ažuriranje i primjenu mediteranskog seta indikatora održivog razvoja. Očekuje se da će taj segment biti u potpunosti uvezan s aktivnostima koje u tom pogledu na globalnom nivou preduzimaju UN agencije, u prvom redu Program za životnu sredinu i Program za razvoj Ujedinjenih nacija.

„Jedna od glavnih tema biće i predstavljanje seta inicijativa za konkretizaciju praktičnih pristupa u implementaciji prioritetnih akcija i mjera održivog razvoja. Takođe, na sastanku će se govoriti i o tekućim pripremama za Samit šefova država o održivom razvoju koji će se održati 24. i 25. septembra u okviru predstojeće Generalne skupštine UN-a“, rekli su iz Ministarstva.

Mediteranska komisija za održivi razvoj (MCSD) je savjetodavno tijelo koje pomaže stranama potpisnicama Barselonske konvencije (Konvencija o zaštiti morske sredine i priobalnog područja Sredozemlja) u njihovim naporima da integrišu pitanja zaštite životne sredine u svoje društveno-ekonomske programe i na taj način promovišu politike održivog razvoja u mediteranskoj regiji.

„MCSD djeluje kao forum za razmjenu iskustava, u kojem predstavnici vlada, lokalnih zajednica, socioekonomski akteri, međunarodne organizacije, nevladine organizacije, naučnici i parlamentarci ravnopravno učestvuju“, navodi se u saopštenju.

MCSD je do sada kvalitetno sprovodila važne aktivnosti, kao pokretač rada na prioritetnim temama za Mediteran, kao što su vodni resursi, integralno upravljanje obalnim područjem, turizam, industrija i druge, te razvojem Mediteranske strategije za održivi razvoj.