09-08-2023

Đedović: Na 45 hiljada osiguranika imamo samo jednog radiologa

U Domu zdravlja Budva redovno se obavljaju radiološki, ultrazvučni i mamografski pregledi, kao i kolor-dopler krvnih sudova. U ovoj zdravstvenoj ustanovi preglede obavlja samo jedan radiolog, koji je na raspolaganju za 45.000 zdravstvenih osiguranika, koliko ih je u Budvi jer se, u toj zdravstvenoj ustanovi, suočavaju sa deficitum radne snage.

Đedović: Na 45 hiljada osiguranika imamo samo jednog radiologa | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

U budvanskom Domu zdravlja obavljaju radiološke preglede za koje posjeduju aparaturu, objašnjava Sanja Đedović radiolog, te dodaje da se suočavaju sa deficitarnom radnom snagom.

"Radimo rentgenske snimke, ultrazvučne preglede, mamografske preglede i kolordopler krvnih sudova. Svi pričaju o deficitu izabranih ljekara i pedijatara, a niko ne pominje da na 45 hiljada osiguranika imamo jednog radiologa. Ako izabrani ljekar ima od 1.600 do 2000 pacijenata, radiolog ima 45 hiljada", napominje Đedović u izjavi za Polis.


Đedović / Foto: printscreen

Ona je kazala da se radiološka dijagnostika u Domu zdravlja Budva razvija u skladu sa finansijskim mogućnostima i da su prije godinu ipo dobili novi digitalni rentgenski i ultrazvučni aparat.

"Slika koju dobijamo je dosta bolja neoga na starim aparatima. Recimo imali smo analogni rentgen aparat, ovaj digitalni ima tu mogućnost da dobijamo na dijagnostičkoj konzoli digitalnu sliku sa kojom može da se vrši manipulacija, odnosno da se uvećava umanjuje, mogu određeni djelovi da se uvećaju, da se potamni i posvijetli, rotira itd. Manja je doza rasipnog zračenja, samim tim manje je ozračen rentgen tehničar, a i nešto je manja doza uopšte zračenja kada je u pitanju pacijent", kazala je.

Ono što zabrinjava jeste što pacijenti masovno preskaču pregled kod izabranog ljekara već sami insistiraju na radiološkom pregledu.

"Ja apelujemm da svako ko ima tegobe mora da ode kod izabranog ljekara da izloži svoj problem, pa da ga onda izabrani ljekar pregleda i indukuje šta je to što treba da radi na dijagnostici, jer vjerujte preko 80 odsto slučajeva pacijent kad na svoju ruku insistira na nekom pregledu obično insistira na pogrešnom pregledu", zaključila je Đedović.

Najbolja priprema za radiološki pregled jeste posjeta svom porodičnom ljekaru koji će dati sve neophodne informacije o pregledima.

J.M.