21-12-2018

Devet hiljada visokoškolaca bez posla

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) na kraju ove godine se nalazi 41,84 hiljade nezaposlenih, od kojih je više od polovine žena, dok je povećano učešće starijih od 50 godina, saopštio je direktor te institucije, Suljo Mustafić.

Devet hiljada visokoškolaca bez posla | Radio Televizija Budva

On je kazao da je na evidenciji Zavoda deset hiljada manje nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu, dok je stopa nezaposlenosti smanjena sa 22,09 odsto, koliko je iznosila prošle godine, na 18,03 odsto.

“Više od polovine su žene, odnosno 58,49 odsto. Smanjeno je učešće mladih do 25 godina, ali je povećano učešće starijih od 50”, rekao je Mustafić na godišnjoj konferenciji za novinare.

On je naveo da je bez posla 8,83 hiljade visokoškolaca, među kojima je 286 specijalista i magistara i 15 doktora nauka.

Anketna stopa, koju izračunava Monstat, niža je jedan procentni poen i za treći kvartal ove godine iznosi 14,1 odsto.

“Poslodavci su, posredstvom Zavoda, oglasili 29,03 hiljade slobodna radna mjesta. Najviše se zapošljavalo u sektorima ugostiteljstva i turizma, uslužnim djelatnostima i u građevinarstvu”, naveo je Mustafić.

Ove godine usmjereno je skoro 12 miliona EUR za isplatu novčane naknade – zakonskog prava po osnovu osiguranja u slučaju nezaposlenosti.

“Programima i mjerama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno je 3,65 hiljada nezaposlenih. Učešće žena je više od 64 odsto, mladih gotovo trećina, a dugoročno nezaposlenih 27 odsto. Skoro polovina učesnika je iz sjevernih opština”, precizirao je Mustafić.

On je kazao da u Zavodu još nijesu zadovoljni padom registrovane stope nezaposlenosti, ali da su ispunili sve prioritete zacrtane na početku godine.

“Nezaposleni u kontinuitetu stiču nova znanja i vještine koje se traže na tržištu rada, a poslodavci, posredstvom Zavoda, dobijaju kvalitetnog radnika sa upotrebljivim znanjem”, rekao je Mustafić.

Raspodjelom pola miliona EUR za 80 kredita, omogućeno je otvaranje 100 novih radnih mjesta. Krediti su plasirani najvećim dijelom za poljoprivredu, ugostiteljstvo i uslužne djelatnosti. Akcenat je bio i na sjeverni region i manje razvijene opštine, više od 70 odsto.

“U ovoj godini posredovalo se intenzivno i u sezonskom zapošljavanju. Posredstvom Zavoda, na sezonskim poslovima angažovano je 9,23 hiljade domaćih radnika. Zabrinjava manje zapošljavanje domaće radne snage, a veće angažovanje strane”, dodao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini izdato je više od 24,96 hiljada dozvola za rad i zapošljavanje stranaca, što je 22 odsto više nego prošle.

“Taj alarmantno veliki podatak ukazuje na činjenicu da se ne koristi potencijal domaće radne snage”, ocijenio je Mustafić.

On je podsjetio da je Zavod nedavno potpisao sporazum sa Privrednom komorom (PKCG), a u narednom periodu će se posvetiti saradnji sa lokalnim samoupravama.

Na evidenciji Zavoda nalazi se 8,25 hiljada osoba sa invaliditetom, među kojima je 4,48 hiljada žena. Takođe, u maju je počeo da radi nacionalni Centar za autizam, u čiju je izgradnju i opremanje uložio dva miliona EUR.

“Budžetom za narednu godinu je za mjere i programe stimulisanja zapošljavanja predviđeno tri miliona EUR sa kojima možemo uključiti 2,23 hiljade nezaposlenih”, rekao je Mustafić.

U Zavodu za kredite za samozapošljavanje u narednoj godini očekuju 300 hiljada EUR za otvaranje 60 novih radnih mjesta.

Mustafić je, odgovarajući na pitanje da li će sve više radne snage odlaziti iz regiona, kazao da je u svim zemljama regiona prilično značajan odliv najproduktivnije i najkvalitetnije domaće radne snage.

“To je ono što će nažalost biti u narednom periodu, ali se moramo truditi da poboljšamo ambijent i domaćem radniku ponudimo kvalitetna radna mjesta i pokušamo da najkvalitetnije nagradimo boljim platama”, naveo je Mustafić.

On je kazao da će i naredne godine podsticati zapošljavanje u manje razvijenim sredinama.

“Prioritet će nam biti i dalje mladi, dugoročno nezaposleni, žene i korisnici materijalnog obezbjeđenja, kao i osobe sa invaliditetom”, zaključio je Mustafić.