27-08-2023

Dio trgovaca izbjegava kartice zbog visokih provizija

Plaćanje karticama na trafikama, u pekarama i drugim manjim trgovinama širom Crne Gore često je nemoguće. Razlog su visoke provizije koje su trgovci dužni da plate bankama za korišćenje njihovih terminala. Te provizije kod nas su nekoliko puta veće nego u zemljama Evropske unije, gdje je propisan limit dokle ta naknada može da ide. Ekonomski analitičar Oleg Filipović za naš Portal je kazao da rješenje treba tražiti na način da ovaj vid plaćanja provizije bude atraktivan i za banke i za trgovce.

Dio trgovaca izbjegava kartice zbog visokih provizija | Radio Televizija Budva

(Foto: Pixabay, ilustracija)

U Crnoj Gori bankarske ponude za uvođenje i održavanje ovog sistema različite su u zavisnosti od veličine kompanije, to jeste od obrta koje realizuju, pa se tako provizija kreće od 1, 2 - 3, 5, a u nekim slučajevima i 4 posto, kazao je Filipović.

U zemljama Evropske unije cijena provizije je manja i ona je limitirana, tako da, kaže Filipović, tu treba tražiti razlog zašto pojedini trgovci kod nas izbjegavaju korišćenje ovog vida plaćanja.

"U okviru Evropske unije, ta cijena je limitirana, i kreće se između 0,2 - 0,3 posto po transakciji", istakao je Filipović.

Zamjerka turista koji su posjetili Crnu Goru ovog ljeta jeste to što u pojedinim prodavnicama i kafićima ne primaju bezgotovinsko plaćanje. Posebno je problematično nedjeljom kada uglavnom rade pekare i trafike koje nemaju terminale za plaćanje karticom.

Rješenje treba tražiti, kaže Filipović, na način da ovaj vid plaćanja provizije bude atraktivan i za banke i za trgovce.

Crnogorsko tržište ne zaostaje u bezgotovinskom plaćanju

Međutim, crnogorsko tržište, ne zaostaje, već se brzo razvija kada je u pitanju bezgotovinsko plaćanje, tvrdi Filipović.

Prošle godine izdato je oko 520.000 kartica, a bilo je šest puta više transakcija preko platne kartice nego gotovim novcem.

"Tržište se razvija dosta brzo, tako da prema podacima Centralne banke, u prošloj godini je broj izdatih kartica bio oko 525.000, i obavljeno je šest puta više transakcija ovim putem u odnosu na transakcije gotovim novcem", kazao je Filipović za portal RTCG.

Plaćanje putem kartica je, kako je kazao, lakši i elegantniji način, zbog dostupnosti novca u svakom trenutku.

No uvođenje POS terminala za neke trgovce je skupo i neisplativo pa radije izbjegavaju njihovu primjenu.

Nedjeljom u Crnoj Gori trafike i pekare imaju najviše prometa jer su zatvoreni supermarketi, ali ni to nije natjeralo trgovce da uvedu mogućnost bezgotovinskog plaćanja.

Jasno je da rješenje treba tražiti s obzirom na to da smo turistička zemlja i da nas tokom sezone posjeti veliki broj turista kojima je najlakši način plaćanja putem platnih kartica.